La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat aquest dimecres que el seu govern pretén eliminar tots els tributs propis amb què comptava fins ara la regió. Es tracta, concretament, de la supressió de l'impost sobre la instal·lació de màquines recreatives en establiments d'hostaleria autoritzats i de l'impost sobre Dipòsit de Residus.

Així ho ha anunciat la mateixa dirigent autonòmica en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, on s'ha acordat iniciar la tramitació de la Llei de supressió d'aquests impostos, que haurà de ser aprovada posteriorment a l'Assemblea de Madrid. "Madrid es convertirà en l'única comunitat autònoma de règim comú sense tributs propis", ha subratllat Ayuso. A més, ha afegit que la rebaixa de mig punt de l'IRPF s'aprovarà abans de final d'any i s'aplicarà el 2022.

Impostos que suposen el 0,02% del total

Segons les dades facilitades per l'Executiu regional, a la Comunitat de Madrid, la recaptació per aquests impostos amb prou feines suposa el 0,02% del total, és a dir, 0,7 euros per habitant davant una recaptació total de 3.415 euros per contribuent. El 2020, la tributació total per ambdós impostos va ser de 3,4 milions d'euros.

L'impost sobre les màquines en locals d'hostaleria autoritzats grava la instal·lació de màquines recreatives, amb o sense premi, en aquest tipus d'establiments. Es tracta d'un impost que per al govern de la Comunitat ha quedat obsolet després de la creació de l'impost estatal sobre el joc.

Actualment, la Comunitat de Madrid és l'única regió que té un impost d'aquestes característiques, sent la seva recaptació residual ja que el gruix de la tributació es queda en la taxa fiscal sobre el joc. Així, el 2020 es van tributar 1,2 milions d'euros per l'impost propi mentre que per la taxa fiscal es van recaptar 144,6 milions.

Per la seva part, l'impost sobre dipòsit de residus, destinat a la protecció del medi ambient, quedarà encavalcat per l'impost estatal que posarà en marxa el Govern d'Espanya. El 2020, la recaptació a la Comunitat de Madrid pel tribut propi va ser de 2,2 milions.

D'altra banda, la Comunitat de Madrid compta amb un recàrrec del 0% sobre l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) des de l'any 2009. Aquest impost grava l'exercici d'activitats empresarials, professionals o artístiques en territori nacional. La gestió és compartida entre l'Estat i les comunitats.

Confrontació amb la Moncloa

La mesura anunciada per la presidenta madrilenya anticipa la línia que seguirà amb les polítiques fiscals, i que confronta amb la línia de l'Executiu central. I és que si des del Govern d'Espanya s'havia criticat la baixada d'impostos com el de Patrimoni o Successions a Madrid, i acusat aquesta autonomia de fer 'dúmping fiscal', Ayuso ha llançat avui aquesta nova bomba: la Llei que acaba amb els impostos regionals.

 

Imatge principal: la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en la roda de premsa d'aquest dimecres / Foto: Efe