Hi havia expectació per l'arribada d'Isabel Díaz Ayuso a la convenció estatal del PP. I la seva irrupció a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València no ha defraudat. No ha necessitat obrir la boca ni fer declaracions. Una munió de càmeres, però també de militants del partit, s'han abraonat damunt la presidenta de la Comunitat de Madrid, que ha estat rebuda entre aplaudiments i crits de "presidenta, presidenta". El mateix ha passat dins l'auditori. A Gènova hi havia temor que la lideressa pogués eclipsar Pablo Casado, i de moment se n'està sortint. Avui el protagonisme serà per a ella i per a ningú més.

Els presidents autonòmics del PP han anat arribant a l'auditori al llarg del matí: Alberto Núñez Feijóo (Galícia), Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó), Juanma Moreno (Andalusia), Fernando López Miras (Múrcia)... i la presidenta de la Comunitat de Madrid, que ha estat l'última, però també la que ha generat més expectació. Tots ells participaran en una taula rodona aquest migdia, sota el títol Els governs de la llibertat. Entre els plans d'Ayuso no està sortir-se del guió, malgrat les diferències que el separen amb la direcció estatal del PP.

 

La realitat és que ni tan sols ha necessitat obrir la boca. Durant el seu discurs, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, s’ha anat dirigint a tots els líders i presidents autonòmics, que eren aplaudits per l’auditori. Però l’ovació més llarga i gran se l’ha endut, sens dubte, Isabel Díaz Ayuso. N’hi ha hagut prou que es projectés a la pantalla una portada del diari ABC de la seva victòria el passat maig (Madrid tumba a la izquierda) perquè els militants es posessin dempeus. La imatge de Casado en un segon pla era simptomàtica.

El PP tanca aquest cap de setmana la seva convenció estatal a la ciutat de València. Aquest dissabte a la Ciutat de les Arts i les Ciències i demà diumenge a l'emblemàtica plaça de bous de la ciutat, que va deixar imatges històriques als seus predecessors Mariano Rajoy i José María Aznar. De fet, fonts de la direcció de Gènova asseguren que amb aquest conclave Pablo Casado busca rellançar la marca del Partit Popular, situar-lo com a alternativa a l’actual govern espanyol i “ampliar el PP a la dreta i l’esquerra”. Malgrat tot, la setmana d'actes per diverses ciutats espanyoles ha estat marcada per les estridències i sortides de to.

Avís de Feijóo

Mentre Ayuso ha rebut l'ovació que esperava, la seva antítesi, el gallec Alberto Núñez Feijóo ha volgut enviar un avís a navegants. En la seva arribada a l'auditori, en una atenció als mitjans de comunicació, el president de la Xunta de Galícia ha recordat que "tots els presidents autonòmics hem vingut aquí a donar suport al president del partit". Perquè, ha reblat, "el nostre és un partit lleial, no un partit de cops de colze ni de travetes". El dirigent popular ha fet una crida al tancament de files: "És evident que al PSOE i a Podemos els interessa dividir-nos. Però hem après que, dividits, només aconseguirem que el PSOE i Podemos governin".