Primer ha estat decorar amb milers de llum led en forma de bandera espanyola tota la Castellana i ara és el torn del metro. Des del Partit Popular, tant la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, com l'alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, els ha agafat una estranya obsessió per la decoració exterior. Amb aquest propòsit també han espanyolitzat el metro.

El rombe del metro de la Plaza de España ja llueix els colors de "la bandera nacional" i avisen que no és un símbol espontani, ja que quedarà marcat de forma permanent a les cinc entrades que té aquesta estació. La idea neix per homenatjar la Constitució i vol fer-ho coincidir amb l'aniversari de la Carta Magna.

El conseller de Transports de Madrid, Ángel Garrido, n'explica els motius: "Es fa per valorar l'esforç realitzat per tots els espanyols per tancar ferides i caminar al costat de la resta de democràcies europees".

Per no aixecar dubtes sobre la sorpresa de les dosis d'espanyolisme presents per tot Madrid, el govern regional destaca que són homenatges que també s'han fet prèviament en altres àmbits: "El Metro ja va transformar el logotip de l'estació de Chueca amb la bandera arc iris per la celebració de l'Orgull LGTBI". En definitiva, la bandera espanyola sempre és "el símbol que uneix tothom".

Conseller Transports Madrid

El conseller de Transports, Ángel Garrido, amb un pin del metro // Foto: Metro Madrid

El govern d'Ayuso està tan segur que aquesta idea serà un èxit que ofereixen la possibilitat d'aconseguir una rèplica: "Els viatgers interessats podran adquirir una versió una mica més petita d'aquest logotip, en format imant o clau, a la botiga en línia de suburbà".

Un Nadal marca Espanya

Els llums de Nadal s'han promocionat des de tots els mitjans pels populars. L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, defensa la iniciativa, ja que "afavorirà que la gent s'apropi als comerços" i serà un Nadal "més unit que mai" on la pandèmia ha creat "la necessitat" de tenir la ciutat ben il·luminada.

L'any passat ja va col·locar la bandera en el mateix pessebre que presideix el Palau de Cibeles. Les crítiques a les xarxes no s'han fet esperar. Alguns dels comentaris que es poden llegir a Twitter són: "Em sento espanyola, però això és ridícul, lleig i de mal gust", "A veure si falla com el dia de la Hispanitat", "No sabia que la bandera d'Espanya era un símbol nadalenc", entre d'altres.