Quan fa cinc anys del referèndum de l'1-O, de la vaga i el discurs del rei Felip VI del 3-O i està a punt de complir-se un lustre d'ençà que el govern de Mariano Rajoy activés l'article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya, tothom fa memòria i analitza que va passar el mes d'octubre del 2017 i que s'hauria pogut fer diferent. Aquesta reflexió es fa des de l'independentisme però també des de l'espanyolisme, encarregat d'intentar evitar (sense èxit) el referèndum. Avui ha estat el torn d'Isabel Díaz Ayuso, que en un esmorzar informatiu a Barcelona ha viatjat en el temps fins al 27 d'octubre de fa cinc anys i creu que Mariano Rajoy es va equivocar amb el 155: aquest hauria d'haver durat més temps i ser més ferm. 

Un 155 massa curt 

Així ho ha assegurat la presidenta de la Comunitat de Madrid des de la capital catalana, ja que creu que el llavors president del govern espanyol hauria d'haver aplicat un 155 "més ferm i durador a Catalunya" durant la tardor del 17. "Ha quedat demostrat que es va fer per poc temps i com que no va ser durador, es va generar una il·lusió a molts ciutadans catalans que estaven farts de ser menyspreats, apartats, per desembocar ràpidament en unes eleccions", ha dit Ayuso aquest dilluns al matí en un esmorzar informatiu a Barcelona, en referència a les eleccions del 20 de desembre del 2017.  Segons la presidenta madrilenya, s'hauria d'haver aplicat més temps perquè "els seus efectes haguessin perdurat", tot i que reconeix que aplicar-lo va ser d'una "gran dificultat" perquè era un instrument insòlit.

Ayuso fa aquestes declaracions el dia que es compleixen cinc anys del discurs de Felip VI, que va obligar a la seva filla i hereva Elionor a presenciar com el gravava. Sobre les paraules del monarca, que va suposar un abans i un després per la seva relació amb Catalunya, la líder dels populars ha lloat la tasca de Felip VI, assegurant que el seu paper va ser brillant i va demostrar mitjançant aquelles paraules que la corona és "un garant de la unitat la igualtat". Així, ha definit el procés com una "farsa frustrant i una il·lusió alimentada pel negoci de l'independentisme que l'únic que vol és perpetuar-se a les institucions vivint dels sentiments de forma molt covarda". 

 

Carrega contra la Moncloa i la Generalitat 

La madrilenya no ha desaprofitat l'ocasió per carregar carregat contra l'executiu de Pedro Sánchez, a qui també ha acusat de voler "mantenir-se en el poder costi el que costi", en referència a les seves aliances amb partits com ara ERC i EH Bildu.  Així, la madrilenya ha retret al govern espanyol que no estigui "centrat a fer complir la llei" ni que "l'Estat tingui la presència que ha de tenir" a Catalunya. També ha volgut dedicar unes paraules al Govern de Catalunya, a qui retreu que es manté "a força d'imposar a la resta de Catalunya que són ciutadans de primera i tenen més drets que la resta". Ayuso ha opinat que l'executiu català és "el més inestable" de tot l'Estat i du els catalans a una situació "enconada", una situació que s'ha agreujat amb l'última crisi de l'Executiu i davant l'expectació per si Junts abandona el Govern.