Cayetana Álvarez de Toledo és un vers lliure dins del Partit Popular. Aquest dijous, s'ha tornat a constatar en la votació d'una iniciativa registrada per Vox que proposava aplicar l'article 155 a Catalunya per "garantir l'ensenyament en castellà" als centres educatius. La diputada del PP per Barcelona s'ha desmarcat del seu grup parlamentari i ha votat a favor de la iniciativa, que ha comptat amb el suport dels 52 diputats de l'extrema dreta, els 9 de Ciutadans, els 2 de Navarra Suma i el diputat no adscrit que havia format part del grup de Cs. En canvi, la resta de la bancada popular ha votat en contra d'aquest punt relatiu al 155, però en els quatre restants s'ha abstingut. D'aquesta manera, la proposició no de llei no ha prosperat, ja que la resta de formacions s'hi han oposat.

En declaracions posteriors a Europa Press, Cayetana Álvarez de Toledo ha justificat la seva votació per "coherència": "No puc votar una cosa contrària al que es va defensar a la manifestació del diumenge; no puc votar a Madrid el contrari al que vaig defensar a Barcelona", ha indicat. La parlamentària ha afegit que creu que "a la política, com a la vida, és obligada una mínima coherència". Segons Álvarez de Toledo, la direcció del grup del Partit Popular al Congrés ja sabia quin seria el seu sentit del vot: "Assumeixo tota la responsabilitat". De fet, no és la primera vegada que la diputada trenca la disciplina de vot popular, atès que al desembre no va donar suport als candidats per a la renovació del Tribunal Constitucional que la seva formació havia acordat amb el PSOE. Per aquest motiu, la direcció del grup parlamentari la va sancionar.

El text de la proposició de Vox

La iniciativa de Vox posava al damunt de la taula l'aplicació d'aquest precepte constitucional per la "negativa de la Generalitat a complir la sentència del Tribunal Suprem", que determina que a les escoles catalanes s'ha d'aplicar un mínim del 25% de castellà a les hores lectives. No és la primera vegada que la ultradreta proposa aquesta mesura. El mes de desembre, ja ho van presentar en forma de moció, i el Congrés també ho va tombar. Després de la manifestació d'aquest diumenge, la formació de Santiago Abascal va decidir tornar a sotmetre a votació aquesta proposició. Per a més inri, reclamaven "canvis legislatius" que "assegurin l'ensenyament en llengua castellana" i, alhora, implementar un règim sancionador per a "aquells qui obstaculitzin o impedeixin el compliment efectiu de l'article 3 de la Constitució, que estableix que el castellà és la llengua oficial de l'Estat".

L'extrema dreta incloïa a la proposició "revertir la instrumentalització" que, assenyalaven, feien "diversos poders públics regionals de les llengües espanyoles com a element de divisió i confrontació entre territoris i espanyols". Aquesta qüestió ha dividit el PP amb Vox i Ciutadans. Els dos darrers critiquen des del diumenge que Alberto Núñez Feijóo no anés a la manifestació d'Escuela de Todos celebrada a Barcelona el diumenge passat. Malgrat tot, Feijóo, que estava fent un acte a Toledo, va apuntar en el seu discurs que "tots els que estem aquí, també estem allà [a Barcelona]".