L’avís de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, sobre les conseqüències de tocar la bandera espanyola de la sala de premsa ha tingut una resposta també epistolar de la política independentista. Nogueras ha retret a Batet el toc d’atenció, que considera que afecta a la llibertat d’expressió dels diputats, i li retreu que es preocupi per la bandera però no faci cap esment a la seva carta sobre les amenaces que va rebre després del gest que va protagonitzar fa un parell de setmanes de moure la bandera espanyola abans de comparèixer davant dels mitjans.

Batet en una carta cursada aquest dilluns ha advertit a Nogueras que prendrà mesures si torna a succeir una cosa similar i ha retret que el seu gest representa una ofensa al símbol nacional. A més, Batet indica a Nogueras a la missiva inicial que "sense perjudici de la prerrogativa de la immunitat parlamentària i del seu dret a la llibertat d'expressió", la diputada "està obligada a adequar la seva conducta" al reglament "i a respectar l'ordre, la cortesia i la disciplina parlamentàries". Per això li recorda que "ha de complir les regles" que regeixen el funcionament del Congrés i "evitar qualsevol actuació que pugui resultar ofensiva per al decòrum de la Cambra o de les institucions de l'Estat". En la seva resposta, que ha enviat avui, la portaveu de Junts ha mostrat la sorpresa davant la "sobtada" preocupació de la presidenta per qüestions que descriu com a escèniques i nega que el seu gest d'apartar la bandera tingui res a veure amb el decòrum però sí amb la llibertat d'expressió dels diputats que, com a presidenta Batet té obligació de defensar.

Pes de la ultradreta

"Pel contingut sorprenent i sense antecedents de la seva missiva, fa la sensació que cada cop li pesa més la influència de la ultradreta a l'hora de valorar la tasca de tots els diputats i diputades de la Cambra", retreu Nogueras, la qual cosa contrasta, segons afegeix en el text, amb la "deixadesa" a l'hora de constituir comissions d'investigació aprovades, com la relativa a l'Operació Catalunya, o quan es tracta de vetllar pel dret legítim dels diputats a expressar-se en català al faristol.

Nogueras, a més, lamenta que la presidenta de la Cambra no hagi mostrat cap preocupació per "les amenaces de mort, sexistes, i de tot tipus" que ha rebut els darrers dies, i per les quals ha presentat una denúncia davant de l'ofina que la Policia té al Congrés dels Diputats. "Des d'aleshores vostè no ha tingut cap interès a conèixer la nostra versió dels fets, ni tampoc -i això resulta especialment greu- per interessar-se per les continuades amenaces que rep una diputada, la seva naturalesa i el seu hipotètic risc", afegeix. De fet, adverteix a la presidenta que "es podria considerar que la seva missiva, encara que per passiva pugui arribar a ser còmplice intel·lectual d'unes amenaces que sí hauríen d'importar-li més que una suposada ofensa".