La vicepresidenta de JxCat i diputada Elsa Artadi ha avisat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que obrir negociacions amb els comuns per als pressupostos del 2022 suposa un "canvi de regles de joc". "No és la investidura que nosaltres vam treballar. Vam treballar per un govern independentista i una legislatura independentista", ha argumentat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. En aquest sentit, Artadi ha reclamat al president Aragonès que "lideri, reforci i blindi la majoria del 52% i faci la feina que li toca". La vicepresidenta de Junts ha recordat que fa mig any Aragonès va arribar a dos acords, un amb la CUP i un altre amb Junts, i ha afirmat que "no pot ser que els acords li durin només 6 mesos".

Artadi ha dit que ERC i Aragonès han volgut pactar amb els comuns "des del primer dia" i, fins i tot, abans que buscar un acord amb Junts. Però després dels pactes amb la CUP i Junts que van fer possible la seva investidura, Artadi s'ha mostrat "sorpresa" pel que considera un "gir de guió" i un "canvi en les regles del joc".

Segons Artadi, el que ha de fer Aragonès és seguir treballant amb la CUP tot i les diferències ideològiques. I ha subratllat les coincidències amb els anticapitalistes sobre mantenir el camí cap a la independència. "Hi ha marge i s'ha de treballar", ha afegit tot recordant que dilluns els pressupostos se sotmeten a les esmenes a la totalitat però que, en cas que superin aquest tràmit, hi haurà setmanes de marge fins a la votació final.

Els comuns, oberts a negociar sense vetos

El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha explicat que aquest dijous tenen una nova reunió de pressupostos amb el Govern i que s'obren a seguir intentant millorar els pressupostos de 2022 sense anteposar vetos a prioritats polítiques, "perquè els recursos arribin a la gent".

David Cid Parlament - ACN

El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid / ACN

Sobre si amb la negociació s'obren a aixecar l'esmena a la totalitat i donar suport als pressupostos o votar abstenció, Cid ha dit que "no és senzill", però que no deixaran d'intentar-ho. "Catalunya necessita pressupostos, no deixarem la gent tirada", ha afirmat en una entrevista a La 2/Ràdio 4.

"Ens volem centrar en les prioritats de la gent més que en les relacions de partits o les baralles dels uns i els altres", ha dit el diputat morat, qui ha apuntat que encara que preferirien un altre Govern sense els postconvergents, ara mateix se centren "en l'aquí i l'ara".

Davant les crítiques del mateix conseller d'Economia, Jaume Giró, al model fiscal que plantegen els comuns, el diputat ha apuntat que per a ells en aquests comptes 2022 la prioritat no radica tant en la fiscalitat, sinó en la despesa i la inversió.

 

Foto principal: La vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi / ACN