L'ambaixada de Rússia ha fet un tuit rient-se de l'acusació del jutge en el sentit que el país dels Urals hauria ofert 10.000 soldats al president Carles Puigdemont per culminar la independència. L'ambaixada hi ha afegit imaginació conspiranoica dient que hi ha amagats a Catalunya els avions Mosca i Xato que han de transportar els efectius.

Però què són aquests avions? Són dos aparells que l'URSS va aportar al bàndol republicà durant la Guerra Civil espanyola, i que van adquirir certa popularitat per la seva forma.

L'avió Mosca, que a la zona controlada pels franquistes es denominava Rata, és en realitat el Polikàrpov I-16, un avió soviètic de concepció revolucionària per aquell temps, ja que era un monoplà d'ala baixa amb tren d'aterratge retràctil, que funcionava a mà. Els finlandesos l'anomenaven l'esquirol volador. Era un avió ràpid, molt maniobrable, però alhora difícil de guiar i inestable.

Avió Mosca viquipèdia Alvaro Getafe

Avió Mosca / Viquipèdia Alvaro Getafe

L'avió Xato és el Polikàrpov I-15, una versió més antiga, i era un aparell amb doble ala. Per tal de satisfer la urgent necessitat d'un nou caça monoplaça per a les Forces Aèries de l'URSS, el model es va desenvolupar de forma molt ràpida, i va fer el primer vol l'octubre del 1933. L'aparell va aconseguir un nou rècord soviètic d'altitud, i va aconseguir pujar a 14.575 metres

Avui Xato Viquipèdia Kogo

Avió Xato / Viquipèdia Kogo