Llum verda amb ampli consens. El Ple del Parlament ha aprovat avui la Proposició de llei que instava a crear l’anomenat Centre Català d’Empresa i Drets Humans amb el suport d’una inusual gamma de partits. Junts, ERC, el PSC, la CUP i els comuns han presentat la proposta de manera conjunta, i després de superar l'esmena a la totalitat de Vox seguirà tramitant-se a la Cambra catalana. La mesura és senzilla, i busca posar en marxa un organisme que avaluï els impactes sobre els drets humans que tenen les accions d’aquelles empreses que operen tant a Catalunya com a l’exterior. De fet, ja va registrar-se el juliol de l’any passat amb la presència de tota una delegació per a representar les més de 8.000 entitats i cooperatives que fa anys que la reclamen.

En la seva intervenció, el diputat de Junts Francesc de Dalmases ha demanat, primer de tot, fer autocrítica, i és que des del 2015 el Parlament ja s'havia posicionat tres cops a favor del Centre, però sense acabar de tirar-lo endavant. Tot seguit, s'ha dirigit a les organitzacions socials que han treballat per a fer-la possible: "Ens heu fet un encàrrec, ens heu posat deures i els farem". Així, segons Dalmases aquesta feina consisteix a aconseguir també el suport del sector empresarial, que de moment no l'ha ofert, i l'ha animat reivindicant el "valor afegit i el segell de qualitat" que pot suposar l'aprovació per part del Centre. Tot i això, ha recordat que "el 99,9% de les empreses catalanes" ja compleixen amb els drets humans arreu del món.

Pel que fa als republicans, la diputada Ana Balsera, s'ha mostrat més cautelosa amb l'acció de les empreses, recordant que "les activitats econòmiques poden comportar vulneracions de drets humans" en nombrosos contextos, i que si no es desitgen aquestes injustícies a Catalunya, tampoc s'haurien de voler més enllà dels límits del territori. "Si combatem contra els particulars per evadir impostos, també tenim el deute de combatre les empreses que s'aprofiten de la globalització econòmica per augmentar els seus beneficis a costa de violentar drets humans i mediambientals", ha asseverat. Ara bé, com el seu homòleg de Junts, ha recordat que la majoria de les empreses catalanes ja actuen correctament.

Ferran Pedret, diputat del grup socialista, ha indicat que l'estancament de la proposta durant els darrers anys significa un "fracàs", però ha celebrat que per fi s'impulsi el Centre perquè dona resposta a unes necessitats actuals. "És difícil establir responsabilitats per la manera com les transnacionals usen marcs reguladors febles i dels diferents països per a evadir responsabilitats", ha avisat. En aquest sentit, la proposició de llei ha de permetre, precisament, donar resposta a aquesta problemàtica.

CUP i comuns mostren sintonia

La posició propera dels anticapitalistes i dels liles s'ha evidenciat en les seves intervencions. La diputada cupaire Eulàlia Reguant ha subratllat algunes empreses que cometen "greus crims" i estableixen contactes amb la indústria armamentística, per la qual cosa espera que la proposta legislativa no acabi "descafeïnada" quan superi tot el debat parlamentari. La mateixa paraula ha utilitzat Susana Segovia, diputada dels comuns, per a alertar sobre la possibilitat que la mesura resultant hagi "pervertit l'objectiu inicial". "Si el Centre és descafeïnat, farem un mal servei a totes", ha advertit.

L'esmena a la totalitat de Vox, rebutjada

En canvi, la proposta no ha estat vista amb bons ulls per la ultradreta, que ha presentat fins i tot una esmena a la totalitat. Isabel Lázaro ha qualificat el Centre de xiringuito per a col·locar "amics independentistes", en un habitual atac de la formació. Però ha anat més enllà, titllant-la de "Gestapo empresarial amb pretensions d'etiquetar els bons o mals empresaris segons la seva ideologia". Davant d'aquesta ofensiva, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, li ha demanat que s'abstingui de comparar organitzacions criminals amb iniciatives de la Cambra. El diputat de Ciutadans Joan García ha rebutjat l'organisme amb la mateixa al·lusió que és un xiringuito, mentre que la representant del PP Eva Parera ha avisat que el Centre posarà més impediments per a les empreses.