El Tribunal Constitucional ha avalat l'acord de la Mesa de Congrés que va suspendre com a diputat a l'expresident de ANC Jordi Sànchez el 24 de maig de 2019, quan estava sent jutjat pel Tribunal Suprem. A més de a Sànchez, la Mesa va suspendre Josep Rull i Jordi Turull, llavors diputats de Junts per Catalunya; i el líder d'ERC i exvicepresident Oriol Junqueras.

Els magistrats del Constitucional han avalat per unanimitat la decisió de la Mesa de Congrés en una sentència que es farà pública els pròxims dies el contingut de la qual avança El País. Els magistrats consideren que l'acord no va vulnerar cap dels drets fonamentals invocats per Jordi Sànchez, a qui el Tribunal Suprem va condemnar a nou anys de presó per sedició.

Jordi Sánchez Congrés Diputats ACN

Jordi Sànchez el dia de la Constitució de les Corts el maig del 2019. Foto EFE

L'article 384

La decisió de la Mesa es va basar en l'aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal (Lecrim), que estableix la suspensió de càrrec públic a un processat en ferm que es trobi en presó preventiva per delictes com el de rebel·lió, un precepte que ja va entrar a analitzar el TC en una sentència de principis d'any en què va recolzar la suspensió, si era necessari com a diputats del Parlament, d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva.

Avalada l'aplicació del 384, el Constitucional confirma ara l'acord de la Mesa del Congrés, que és l'òrgan que ha de prendre aquesta decisió, després de la disjuntiva que es va crear l'any passat sobre si havia de ser aquest o el mateix Tribunal Suprem, amb encreuament de missives inclòs.