Els Mossos d'Esquadra no sabien quin seria el dispositiu previst per la Guàrdia Civil i el CNP per a l'1 d'octubre. Van conèixer la presència policial dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat en els col·legis electorals pels binomis de Mossos que hi havia a cada centre i es van assabentar de les càrregues pels mitjans de comunicació.

És una de les revelacions que fa el comissari Joan Carles Molinero durant la seva declaració com a testimoni en el Tribunal Suprem el 26 de febrer. Molinero declara durant una hora i mitja després que ho fes Ferran López, que durant l'1-O havia de coordinar els Mossos amb la resta de policies i era qui estava en contacte amb Diego Pérez de los Cobos per designació del major Josep Lluís Trapero.

Joan Carles Molinero explica com els Mossos van comunicar el seu pla operatiu a Pérez de los Cobos, que no va fer cap objecció, i que no sabien quin seria el pla operatiu de la Guàrdia Civil i CNP. De fet, segons el previst, havien d'actuar a requeriment, tot i que finalment no va ser així. Molinero relata que se'ls va oferir estar al CECOR, el Centre Operatiu de Coordinació, com en altres ocasions, però que ho van declinar.

El comissari també explica que no van rebre mai ordres del Govern ni del conseller Joaquim Forn per muntar el dispositiu. Tampoc els van fer cap objecció quan els Mossos van comunicar que estaven molestos per les declaracions polítiques sobre que el cos garantiria el referèndum i que acatarien les ordres de la fiscalia i el TSJC.

Joan Carles Molinero era una de les mans dretes de Josep Lluís Trapero. Ell juntament amb tota la prefectura de la policia catalana són investigats per un jutge de Cornellà de Llobregat. El jutge els cita com a responsables "d'elaborar i aprovar les pautes d'actuació del dispositiu de l'1 d'octubre" i els acusa de desobediència.

Els investigats són Ferran López i Joan Carles Molinero, que exercien en aquell moment de cap de la comissaria superior de coordinació territorial i cap de la comissaria superior de coordinació central, respectivament; Emili Quevedo, cap de la comissaria general de planificació de la seguretat; Francisco Javier Gámez, comissari de la prefectura; Antoni Verger, intendent de la comissaria superior de coordinació central, i Amadeu Domingo, cap de la divisió tècnica de planificació de la Seguretat.