L'Audiència Nacional ha ordenat el jutge Manuel García-Castellón que la investigació sobre el suposat delicte de revelació de secrets, que va obrir quan es va difondre que Suïssa tornava a denegar la seva col·laboració en el cas de Tsunami Democràtic, l'ha d'enviar al Jutjat Degà de Madrid per al seu repartiment a un jutjat d'instrucció. Així ho va demanar la Fiscalia, tal com marca la norma quan sorgeixen fets nous en una investigació que no són connexos amb la causa principal, segons ha informat aquest dilluns el tribunal. 

La resposta de Suïssa estava en el Ministeri de Justícia, ja que és qui tramita i tradueix les comissions rogatòries internacionals dels jutges, i encara no hauria arribat al jutjat de l'Audiència Nacional, quan es va difondre en mitjans de comunicació.

Lluita amb el govern espanyol

La resposta de les autoritats belgues, el 20 de febrer passat, va ser tan contundent, que el jutge García-Castellón va obrir aquesta investigació, de la qual tothom va tenir clar que es dirigia contra el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts Félix Bolaños. I és que el govern del PSOE també ha vist com el magistrat, amb les seves darreres resolucions, ha volgut torpedinar l'acord de l'amnistia.

Causa política

En la resposta, l'Oficina Federal de Justícia, dependent del Ministeri de Justícia suís, va informar el jutge espanyol que suspenia la comissió rogatòria, que va enviar-li el novembre passat, en la qual demana que se li faciliti la localització de Marta Rovira.

Les autoritats belgues li  van advertir del "caràcter polític" la investigació de Tsunami Democràtic, motiu pel qual la seva llei els prohibeix la col·laboració amb altres estats, i recordaven al jutge García-Castellón que ja li ho van dir el 2020. A més, expressament demanaven al magistrat que els "ampliï informació" sobre la llei d'amnistia pels fets del Procés, i les conseqüències d'aquesta llei en els membres de Tsunami i en concret a Rovira, de la qual indica que "no es deixa clar" la seva pertinença a aquesta plataforma.

Enfrontat amb la Fiscalia

La resposta del magistrat de l'Audiència Nacional a Suïssa no es va fer esperar i va criticar que Suïssa qüestioni la causa per Tsunami per tenir base política i li pregunti per una llei, la d'amnistia, de caràcter polític i competència del legislatiu.

Per la causa de Tsunami, la Fiscalia també té una batalla oberta amb el jutge García-Castellón. A més de no subscriure els indicis de terrorisme, la Fiscalia ha denunciat que s'han incorporat a la causa l'informe de la Fiscalia del Tribunal Suprem, que demanava investigar el president Puigdemont per terrorisme, que no és l'oficial, però va ser defensat per bona part dels seus membres. El Ministeri fiscal li ha exigit que el retiri perquè s'ha obtingut de forma no oficial. El magistrat va demanar aquest informe per enviar-lo a Suïssa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!