La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al jutge que instrueix la causa Tàndem la llibertat provisional per al comissari jubilat fins ara en presó preventiva José Manuel Villarejo. En concret, estava a Estremera des de novembre de 2017.

Fonts fiscals confirmen a Europa Press que el jutge d'instrucció Manuel García-Castellón té ja aquesta petició sobre la seva taula. Arriba després que la Secció Cuarta de la Sala de lo Penal de l'Audiència Nacional rebutgés el recurs d'Anticorrupció i confirmés la decisió de posar en llibertat provisional el comissari respecte a les tres peces separades que es jutjaran al desembre.

Aquestes mateixes fonts apunten que la seva posada en llibertat permetria que hi hagués un romanent de mesos (nou en concret) que podrien ser utilitzats posteriorment com a presó preventiva en cas que interessi davant de la celebració de pròxims judicis. Es dona la circumstància que el novembre d'aquest any Villarejo complirà quatre anys des que va ingressar en pressió, temps màxim que es pot romandre en al presó sense sentència condemnatòria.

Gir inesperat de la Fiscalia

No obstant això, la llibertat del comissari jubilat s'interessa per part de Fiscalia però comptant amb totes les mesures de control habituals, com la retirada del passaport, la prohibició de sortir d'Espanya i compareixences diàries davant un jutjat. La petició dels fiscals d'Anticorrupció arriba de forma sorprenent, ja que tan sols fa uns dies presentaven un recurs davant del tribunal que jutjarà el desembre a Villarejo per mostrar el seu rebuig de la decisió que quedés en llibertat per les tres primeres peces separades que es jutgen.

Sense mesures alternatives

La Sala responia en una interlocutòria que ni el risc de fuga ni la reiteració delictiva no havien estat tinguts en compte per "innecessari" ja que era "públic i notori que el senyor Villarejo seguirà a presó per la resta de les peces". I afegien que aquest era el motiu pel qual tampoc no s'imposaven altres mesures alternatives, per considerar-les innecessàries, sobretot quan la conclusió de la instrucció de la peça principal "s'aventura llunyana".

Aquesta interlocutòria de la Sala, que es coneixia ahir mateix, podria quedar obsoleta en els seus raonaments jurídics, al cap de poques hores de ser acordada en cas que l'instructor decideixi seguir els passos que ara  marquen des d'Anticorrupció.

Precisament, García-Castellón ha citat aquest dijous al comissari Villarejo per videoconferència perquè declari per dues de la trentena de peces de les quals componen la causa 'Tàndem', la 26 i la 29. En cas que decretés llibertat per a Villarejo podria passar que el comissari anés a l'Audiència Nacional per comparèixer davant del jutge.