Blindat. L’Audiència Nacional ha tornat a avalar la investigació sobre Tsunami Democràtic realitzada pel magistrat Manuel García-Castellón. En concret, la sala penal de l’Audiència Nacional ha denegat a dos investigats de TsunamiOriol Soler i Oleguer Serra, que tinguin accés a l'origen de la investigació, de la qual s’admet que García-Castellón la va iniciar el 2018  (tot i que la plataforma anònima no es va engegar fins al 2019, contra la sentència del Suprem) i els acusa de voler apartar del procediment al jutge amb la presentació de tres recusacions, segons una resolució de divendres passat, coneguda aquest dilluns. El tribunal insisteix que a la causa de Tsunami hi ha indicis del delicte de terrorisme, que és competència de l’Audiència Nacional, i que la instrucció ha estat confirmada pel Tribunal Suprem, en quedar-se la part dels aforats, el president a l’exili Carles Puigdemont i el diputat d’ERC, Ruben Wagensberg, que recentment s’ha traslladat a Suïssa.

L’advocat dels dos investigats, Benet Salellas, ha acusat el jutge García-Castellón de crear una causa general contra l’independentisme català, amb investigacions des del 2018 i fent peces separades, i que davant nous indicis hauria d’haver derivat les peces al deganat per al seu repartiment a un altre jutjat. El penalista també demanava que la Guàrdia Civil informés des de quan investigava l'independentisme català i quan va aportar informació al jutge García-Castellón. I és que del sumari de Tsunami i, especialment, de la investigació dels CDR de l'Operació Judes —dirigida també per García-Castellón— les defenses han deduït que el magistrat ha investigat polítics i independentistes des del 2017, i la major part del temps sota secret de sumari.

Sense concretar

Per contra, la sala penal, amb Alfonso Guevara de ponent, sosté que “la peça separada 4 de les diligències prèvies 99/2018 va tenir per objecte la recerca de Tsunami Democràtic, com una de les iniciatives cridades a encoratjar al moviment global independentista, transformant-se en diligències prèvies 85/2019, tal com ja havia interessat el ministeri fiscal”.

I, per això, tal com va fer el jutge, la sala penal els denega que tinguin accés a les diligències prèvies 104/2017 i 99/2018, les quals són l'origen de la investigació, tot assegurant que “no es concreta en quins aspectes incideixen en la seva defensa; no obstant això, coneixen aquests procediments, segons argumenten en la sol·licitud i en el recurs”, afirma el tribunal, i conclou que "no hi ha cap actuació injusta" per part del jutge, com asseguren les defenses.

La sala penal de l'Audiència Nacional va ser més crítica amb el magistrat García-Castellón quan aquest va denegar les mateixes diligències a les defenses dels CDR de l'operació Judes, i el va instar diversos cops a donar-los tota la informació, que mai ha completat del tot, segons les defenses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!