Contraatac. Dos investigats del cas Tsunami Democràtic han demanat al jutge Manuel García-Castellón diverses diligències per aclarir les sospites que investiga l’independentisme català de forma irregular, "amb una investigació continuada des de fa set anys, iniciada el 2017 i amb peces esqueixades". És a dir, una causa general proscrita per la llei, i amb la investigació d’unes accions, la majoria manifestacions, que serien competència, fins i tot, dels “49 partits judicials catalans”. Així ho asseguren l'empresari Oriol Soler i  el directiu d'Òmnium Oleguer Serra, en un escrit presentat pel seu advocat, Benet Salellas, i al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous.

En concret, per garantir el seu dret de defensa, han demanat al titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional “totes les actuacions prèvies que hagin conclòs en l'obertura de les diligències de Tsunami (DP 85/2019). Fins i tot, la causa sobre uns espies russos que va tancar, i que ara ha requerit a la policia espanyola, a petició de dos policies personats com a acusació particular.

El jutge García-Castellón manté oberta des d'octubre de 2019 la causa per Tsunami Democràtic, i el novembre passat va resoldre que hi ha indicis del delicte de terrorisme per a 12 persones, entre elles el president a l'exili, Carles Puigdemont, del qual el Tribunal Suprem ha assumit la seva investigació per terrorisme, com del diputat d'ERC Rubèn Wagensberg pel seu aforament.

Informes de la Guàrdia Civil

A més, els dos investigats reclamen al jutge García-Castellón que demani a “la secció d'Informació de la Guàrdia Civil a Catalunya que  indiqui quina va ser la primera comunicació remesa a un òrgan judicial amb relació a les activitats de Tsunami Democràtic (data, referència i contingut)” i que si va ser remesa directament al jutjat Central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional “indiqui el motiu pel qual no es va registrar en el jutjat central de guàrdia i es va enviar directament al jutjat de García-Castellón.

La petició a la Guàrdia Civil és motivada perquè en el sumari s'indica que la causa de Tsunami  s'inicia per una sol·licitud de la Secció d'Informació de la Guàrdia Civil a Catalunya del 17 d'octubre del 2019 de bloqueig de diverses pàgines web en relació amb la recerca desenvolupada en les diligències prèvies 99/2018 del jutjat central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional. S'hi afegeix que aquesta sol·licitud va comportar "el dictat d'una resolució en la mateixa data accedint a la sol·licitud policial i provocant la incoació de la peça separada número 4 de les diligències prèvies 99/2018 d'aquest mateix jutjat que és registrada posteriorment com les presents diligències prèvies 85/2019". És a dir, les de Tsunami Democràtic.

Per tant, s'indica que aquesta peça 4 no es va remetre ni al jutjat de guàrdia de l'Audiència Nacional (fins i tot es precisa que aquella setmana d'octubre ho era el jutjat central d'instrucció 3) ni tampoc a repartiment entre els diferents jutjats centrals d'instrucció de l'Audiència Nacional, "sinó que va provocar la incoació d'una nova causa directament en aquest mateix jutjat ja no com a peça separada d'unes anteriors diligències sinó com a causa “autònoma” a partir del 29 d'octubre del 2019".

Sense defensa

El penalista Benet Salellas exposa, a l’escrit, que  “aquesta causa general contra el moviment independentista ha estat trossejada en diferents procediments que curiosament dirigia el mateix magistrat instructor, té també un efecte letal al dret de defensa dels investigats”. Hi afegeix que “el fet que cadascun dels procediments creats parteixi d'una recerca anterior, ha servit a aquest magistrat de manera reiterada per a denegar a les defenses el resultat de diligències de recerca, argüint que es troben en un altre procediment en la qual no es troben comparegudes”. I detalla que s'ha produït “amb assiduïtat” en el marc de les Diligències Prèvies 99/2018, que derivaven d'una recerca anterior continguda en les Diligències Prèvies 104/2017.

Operació Judes

Aquesta situació irregular també va ser patida pels 12 investigats de l’Operació Judes, que aniran a judici, acusats d’organització terrorista i per  delicte de tinença, dipòsit i fabricació de substàncies explosives, si la llei d’amnistia no els cobreix. Els advocats dels investigats, d’Alerta Solidària, van haver de demanar l’empara de la sala penal de l’Audiència Nacional per obtenir les diligències ordenades pel jutge García-Castellón d’on sortia la seva investigació, de la qual van ser detinguts el 2019.

Per tot això, la defensa de Soler i Serra demana al jutge l'accés i còpia de la totalitat de les actuacions contingudes en les diligències prèvies 104/2017 i 99/2018, de la peça central i derivades, que hi ha en el jutjat central d'instrucció  6 de l'Audiència Nacional. Així com la petició a la Guàrdia Civil. I finalment, que el lletrat de l'Administració de Justícia  deixi "constància fefaent" de si la peça 4 de les DP 99/2018, que ha donat lloc a les diligències prèvies de Tsunami  "va ser remesa al servei de Registre i Repartiment Penal de l'Audiència Nacional a efectes merament de registre o també de repartiment", i la seva motivació.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!