Suspesa. L’Audiència Nacional ha suspès la vista, que havia fixat per aquest Dilluns de Pasqua, perquè les defenses dels 12 CDR de l’operació Judes processats per terrorisme exposessin la vulneració de drets denunciada abans de la celebració del judici. El motiu? L’advocat d’Alexis Codina, un dels processats, està de baixa i el tribunal s’ha adonat quan els advocats d’Alerta Solidària han acabat de detallar els motius de les irregularitats que denuncien que ha comès el jutge instructor, Manuel García Castellón. Aquesta suspensió no és negativa: els 12 CDR encausats tornen a guanyar temps perquè en la pròxima vista que fixi la sala penal de l’Audiència Nacional pot haver entrat en vigor la llei d’amnistia, un dels motius -a més de la vulneració de drets- pel qual Alerta Solidària ha demanat la suspensió del judici. A Madrid, Eva Pous, una de les advocades d’Alerta Solidària, ha destacat les irregularitats d’aquesta causa, que es considera una persecució a l’independentisme català. El tribunal no ha fixat nova data de la vista, a la qual vol donar veu a totes les parts personades, mentre la Fiscalia i la resta d'acusacions volia continuar la vista d'aquest dilluns.

La llei d’amnistia dels fets del Procés, aprovada en el Congrés dels Diputats, està ja al Senat. El PP,  que té majoria a la cambra alta, ja ha maniobrat perquè aquesta norma de l’oblit sobre els fets relacionats amb la independència de Catalunya s’aturi el màxim possible. Amb tot, s’espera que la llei torni al Congrés per a la seva aprovació definitiva a finals de maig o principi de juny. Llavors, la sala penal de l’Audiència Nacional haurà d’analitzar i valorar si aplica l'amnistia als 12 veïns imputats per terrorisme, o paralitza la seva aplicació amb una consulta al Tribunal Constitucional o al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), com s’espera que farà el Tribunal Suprem, amb la investigació  al president a l’exili Carles Puigdemont.

Dos encausats a Madrid

A la vista, anomenada de previ pronunciament, han assistit dos dels 12 encausats, a més dels seus advocats. Un d’ells és Eduard Garzón, veí de Cerdanyola del Vallès, a qui la Fiscalia demana 27 anys de presó i l’acusació popular 33 anys pels delictes de pertinença a organització terrorista;  tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparell explosius i inflamables, i d’estralls de caràcter terrorista en grau de temptativa. Aquesta mateixa pena és la que les acusacions demanen per a altres 7 encausats i relacionats amb CDR del país.

A Madrid també hi ha anat l’osonenc Txevi Buigas, a qui les acusacions demanen 8 anys de presó, com a altres tres veïns més pel delicte de pertinença a organització terrorista.

Escrits de defensa pendents

A la vista, Eva Pous i altres advocats han insistit que  s'ha vulnerat als processats el dret al jutge predeterminat per la llei perquè consideren que l'Audiència Nacional no és la competent per a aquesta investigació, i que el jutge García-Castellón ha fet una causa general, obrint peces separades contra l'independentisme i amagant-ho a les defenses, tal com  denuncien els lletrats de Tsunami Democràtic.

L'Audiència Nacional va acceptar la petició d'Alerta Solidària per fer una vista i que exposés aquestes irregularitats. Això va provocar que s'aturés el termini que tenien els advocats per presentar els escrits de defensa. Amb l'actual suspensió guanyen més temps i el judici de l'Operació Judes podria ni haver de celebrar-se amb l'entrada en vigor de la llei d'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!