Esquerdes en la persecució judicial a l’independentisme català. La sala penal de l’Audiència Nacional ha ordenat al titular del jutjat d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, que “motivi” millor si ha de tornar a prorrogar el secret de la investigació als impulsors de la plataforma anònima Tsunami Democràtic, que manté des de l’octubre de 2019, quan es van realitzar les grans mobilitzacions contra la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans. L’Audiència Nacional dona la raó parcialment a l’empresari Oriol Soler, investigat en aquesta causa i defensat per l’advocat Benet Salellas, que demanava l'aixecament del secret. El tribunal admet que la darrera resolució de pròrroga “és parca i escassa en la seva fonamentació”. La resolució de la secció tercera, datada el 9 de desembre, s’ha encavalcat amb la dictada pel jutge de prorrogar el secret de la causa de Tsunami fins a l’11 de gener de 2023. En aquest cas, la resolució és signada pel jutge de reforç Joaquín Elías Gadea. Així, serà a partir de gener que el jutge haurà de motivar perquè manté en secret aquesta investigació, si el torna a prorrogar. I si no, l'Audiència Nacional pot obligar-lo a aixecar el secret.

L’Audiència Nacional ja va esmenar al jutge García Castellón el novembre del 2021, i va permetre que Oriol Soler es personés a la causa tot i que estigués secreta. L’empresari va ser detingut amb una vintena de persones més en el marc del cas Volhov fa dos anys, acusats per la Guàrdia Civil de finançar l’independentisme català de forma il·lícita. El jutge García Castellón va reclamar al titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona que li derivés la part de Tsunami Democràtic amb una desena d’encausats, com l’exconseller d’ERC, Xavier Vendrell, i l’empresari i excàrrec de CDC, David Madí.  Soler ha presentat fins a set recursos per reclamar que s'aixequi el secret del sumari, que es prorroga mes a mes. En aquesta nova petició, Salellas reclamava a l’Audiència Nacional que fes aixecar el secret per tal de garantir el dret de defensa de Soler front el llarg temps transcorregut, i alternativament que ordenés al magistrat justificar millor el fet de mantenir la causa secreta, com haurà de fer a partir de gener.

Investigació a l'estranger

En l’escarida resolució per mantenir el secret del cas de Tsunami, signada el 7 de desembre passat, el jutge de reforç, Joaquín Elías, fa afirmacions genèriques. Sosté que és “imprescindible” mantenir el secret per garantir “la protecció de la investigació” i un cop aixecat, la defensa podrà accedir a tota la documentació. Hi afegeix que gran part de les actuacions pendents es realitzen “fora del territori nacional”, fet que “comporta terminis més llargs per complementar”, i que del seu resultat “es podrien derivar la pràctica de noves diligències d’investigació”.

I, en una resolució posterior, dos dies després, la secció 3a de la sala penal de l’Audiència Nacional ordena al jutge de cas Tsunami que “si desitja mantenir en el successiu la situació de secret de les actuacions, ha de dictar una nova resolució en la qual s’expliqui el perquè de la necessitat de continuar manteniment en l’actualitat el secret de les actuacions, amb motivació suficient que justifiqui tal necessitat, i que validi la possible afectació del dret fonamental de defensa de l’investigat, fregant la dilació temporal en la investigació secreta”.

Jutge esmenat pel cas dels CDR

A més de la causa de Tsunami Democràtic, el jutge García Castellón també ha estat esmenat fins a tres cops per l’Audiència Nacional per no garantir el dret de defensa dels investigats per terrorisme i relacionats a distints CDR. La darrera estirada d’orelles va ser, recentment, que l’Audiència Nacional ha fet reobrir la investigació, a petició de les defenses, i amb el vistiplau de la Fiscalia perquè faltaven proves per practicar. El magistrat ja els enviava a judici.