Petició concedida. El magistrat del cas Volhov ha acceptat la demanda de la defensa de l’empresari Oriol Soler Castanys, editor i director general de SOM, perquè dicti l’arxivament provisional de la investigació contra ell només pel que fa al delicte contra l'administració pública, per tal de no frustrar un acord comercial en el sector públic. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, en una resolució del 31 d’agost i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, ha acceptat aquesta petició en assegurar que l’empresari no ha de ser perjudicat pel fet que la Guàrdia Civil no té suficients efectius per acabar l’anàlisi dels aparells comissats i els informes d’aquesta causa.

Oriol Soler va ser una de la desena de persones detingudes l'octubre de 2020 en el cas Volhov, on se cerca si va haver-hi finançament il·legal del procés independentista, així com qui eren els promotors de Tsunami Democràtic, plataforma anònima que va impulsar les mobilitzacions el 2019, contra la sentència del Suprem als líders independentistes i que ara investiga l’Audiència Nacional. Els principals investigats del cas Volhov són l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i l’exdirigent de Convergència David Madí.

Més de cent dispositius digitals comissats

En la resolució, el magistrat Aguirre exposa que la defensa d’Oriol Soler, exercida pel penalista Benet Salellas, va sol·licitar en un escrit, el 30 d’agost passat, que es decreti el sobreseïment provisional parcial relatiu al delicte contra l’administració pública pel qual està imputat l'empresari, a l’espera que del resultat de la investigació es pugui dictar una resolució integral.  Hi precisa que requereix aquesta resolució de forma “urgent” per tal que Soler no sigui perjudicat econòmicament davant la “pendència” de la investigació actual, ja que amb aquesta imputació se li ha denegat un contracte administratiu públic.

 En aquest sentit, el magistrat exposa que en l’operació Volhov es van comissar més de cent dispositius digitals en les entrades i registres, i que els informes de la Guàrdia Civil sobre aquests aparells  estan pendents degut “a la falta d’efectius personals suficients” del cos armat, així com a la “necessitat de donar prioritat als informes de distints investigats”. I afegeix que aquesta realitat “no té per què ser de la incumbència” de Soler “ni veure’s obligat a perdre contractes públics per aquest motiu". Per tot això, el jutge Joaquín Aguirre conclou que “com no es pot determinar quan la Guàrdia Civil presentarà l’informe sobre el mòbil de Soler ni de la resta d’evidències que puguin obrar en la seva contra, acorda el sobreseïment provisional parcial de la causa respecte a Soler, tot i que “únicament i exclusivament del delicte contra l’administració pública”.

El cas Tsunami podria tornar a Barcelona

En la resolució, el jutge Aguirre també exposa que Soler és investigat per altres delictes contra l’ordre públic, referint-se a Tsunami, i  del qual es va veure obligat a enviar al magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón. No obstant això, hi afegeix que aquesta investigació “podria tornar la competència” al jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, “per tal d’evitar perjudicis econòmics innecessaris a l’investigat Soler”. Per ara, el jutge instructor de l'Audiència Nacional manté el secret d'aquesta investigació.

Reactivació de declaracions

D’altra banda, el jutge del cas Volhov ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un reforç judicial al jutjat perquè a partir de l’octubre reactivarà els interrogatoris d’investigats i testimonis de les 17 peces que existeixen entre el cas Diputació de Barcelona i la derivada de Volhov. La sala de govern del TSJC li ho ha aprovat, a l’espera que ho ratifiqui el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).