Nou front obert del fundador de Podemos, Juan Carlos Monedero, a la justícia. El jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha decidit investigar-lo per blanqueig i falsedat documental en relació amb unes transferències entre la seva empresa, Caja de Resistència Motiva 2 Producciones SL, la mercantil VIU Europa i el Banco del Alba per a l'elaboració d'un informe d'assessoria sobre els àmbits financers dels països de l'Aliança Bolivariana per als Pobles de Nostra Amèrica (ALBA). En una interlocutòria, datada aquest dijous, el magistrat de l'Audiència Nacional explica que la Sala Penal, en la resolució en què fa un mes va ordenar l'arxiu de la investigació per finançament il·legal de Podemos, indicava que si el jutjat ho estimava procedent deduís testimoni per a la investigació de delictes econòmics i falsedats.

En aquest sentit, la interlocutòria de García Castellón exposa que de l'anàlisi de la documentació aportada per la UDEF hi ha sospites que alguns dels documents aportats per VIU Europa SL, previ requeriment policial, “podrien presentar evidents faltes d'exactitud entre la data de creació de l'arxiu i la data que apareix al mateix document”. Els oficis policials remesos per la UDEF indicaven que el Banco del Alba va abonar 425.000 euros a la Caja de Resistencia Motiva 2, propietat de Monedero, per un suposat informe financer. Per la seva banda, Ramón Gordils Montes, President del Banco de Comercio Exterior (BACOEX), representant de la República Bolivariana de Veneçuela al Directori Executiu del banc de l'Alba, hauria estat l'encarregat de pagar aquesta quantitat a l'empresa de Monedero.

Moviments a tres bandes

L'entramat, segons la interlocutòria, va més enllà. Després d'aquest pagament, des de Caja de Resistencia es produeix un abonament a la mercantil VIU EUROPA SL, propietat d'Ernesto Heleodoro Velasco Sánchez. Un cop analitzats els documents, el magistrat conclou que el moviment triangular de fons entre el banc de l'Alba, la Caixa de Resistència Motiva 2 Producciones SL i VIU Europa SL "presenta trets característics d'operacions vinculades al blanqueig", cosa que permet inferir la comissió de delictes econòmics i falsedats. A més, té en compte les declaracions de l'exgeneral chavista Hugo Armando Carvajal, conegut com el Pollo Carvajal, en què afirmava l'ús de la mercantil VIU Europa per encobrir operacions irregulars vinculades a Monedero, així com el testimoni d'un testimoni protegit.

Per tot plegat, els magistrats -Alfonso Guevara, Carolina Rius i Carlos Fraile- assenyalaven a la seva resolució que l'arxiu decretat "al no resultar degudament justificada la perpetració del delicte", no impedia al titular del Jutjat, "si així ho estimés", deduir "el testimoni oportú per a la investigació de delictes econòmics i falsedats". Segons la Sala, abans de la introducció al Codi Penal del delicte de finançament il·legal de partits polítics, els fets "podrien tipificar-se com a delicte de falsedat documental, blanqueig o contra la hisenda pública".

Aquest no és l'únic cas obert de la justícia que té pendent Monedero. El passat mes de juny, la Sala Penal de l'Audiència Nacional va ordenar al jutge Manuel Garcia Castellón que arxivés la seva investigació secreta pel suposat finançament irregular de Podemos. El jutge al capdavant de la investigació ha estat advertit en altres ocasions sobre com duia a terme la seva investigació en aquest cas, perquè els jutges de la Secció Tercera han considerat que Garcia Castellón ha "ampliat artificiosament" la seva investigació "prospectiva" per intentar esquivar els límits legals. Malgrat tot, García Castellón ha aconseguit obrir una nova via lligada al blanqueig de capitals. Monedero també té assumptes pendents amb la justícia de l'Equador que fa vuit mesos va decretar investigar-lo per cobraments il·lícits.