La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha ordenat al jutge Manuel Garcia Castellón que arxivi la seva investigació secreta pel suposat finançament irregular de Podemos. Segons fonts de elDiario.es, el cas es va reobrir a partir del testimoni de l'exgeneral veneçolà Hugo Carvajal, El Pollo. Ara, però, les investigacions de Garcia Castellón han de cessar, ja que els jutges de la Secció Tercera consideren un recurs de la Fiscalia en aquest sentit i un altre del Ministeri Públic que demanava anul·lar les diligències. El jutge al capdavant de la investigació ha estat advertit en altres ocasions sobre com duia a terme la seva investigació en aquest cas, perquè els jutges de la Secció Tercera han considerat que Garcia Castellón ha "ampliat artificiosament" la seva investigació "prospectiva" per intentar esquivar els límits legals. 

Les accions desmesurades de Garcia Castellón ja va ser assenyalada per la Fiscalia. Segons afirma elDiario.es, els jutges adverteixen que el Garcia Castellón pretenia envair drets fonamentals, rastrejant ingressos bancaris de persones físiques i jurídiques, o els desplaçaments de Juan Carlos Monedero a Veneçuela. 

Competències del Tribunal de Comptes 

Si les accions de Garcia Castellón s'apunta que ultrapassaven els límits dins dels tribunals, també s'ha resolt que el jutge ha pretès usurpar les funcions del Tribunal de Comptes quan ha intentat fiscalitzar el finançament d'un partit polític. Garcia Castellón ha insistit a demostrar el suposat finançament irregular de la formació morada, i per a tal fi el testimoni de El Pollo Carvajal li resultava crucial. Però, ara, la Secció Tercera ha advertit que les denúncies de Carvajal a Podemos persegueixen la "fi espuri" d'evitar la seva extradició. 

Les dades de Carvajal

El testimoni veneçolà aportava dades que dividia en tres blocs. Un primer grup de suposades proves apuntaven directament a cobraments irregulars de Monedero i la cofundadora Carolina Bescansa. Els altres blocs de documentació de Carvajal se centraven en suposats contractes del despatx de l'exjutge Baltasar Garzón, Ilocad, amb la petroliera veneçolana PDVSA i a l'empresari veneçolà Raúl Gorrín, segons recorda El Confidencial. Finalment, tot plegat no ha estat suficient per a l'Audiència Nacional que dona carpetada al cas malgrat la insistència de García Castellón per continuar les investigacions. 

Un moment difícil pel partit 

La notícia és molt positiva per la formació morada, però arriba en un moment en què la crisi per les acusacions del suposat finançament il·legal queda lluny i altres ferides són prioritàries. El partit soci de PSOE al govern espanyol es troba en un Executiu dividit per les diferències en aspectes com la cimera de l'OTAN. Tanmateix, també té divisions de cara endins, ja que el nou projecte electoral de Yolanda Díaz deixa en un segon pla a Unidas Podemos.