Un jutge de l'Audiència Nacional ha proposat jutjar dos agents dels Mossos d'Esquadra per un delicte d'encobriment. Es tracta dels dos mossos que haurien ajudat el president a l'exili, Carles Puigdemont, a "eludir la captura d'aquest fins que va ser detingut a Alemanya" el març del 2018, on va viatjar-hi des de Finlàndia. Per altra banda, el magistrat Manuel García Castellón ha decidit arxivar la causa per als altres dos acompanyants de Puigdemont en aquest viatge, Josep Maria Matamala i Josep Lluís Alay.

En la seva interlocutòria d'aquest divendres, el magistrat instructor entén que d'acord amb l'informe de Fiscalia els mossos Carlos de Pedro López i Xavier Goicoechea han de ser jutjats per un delicte d'encobriment i dona un termini de deu dies a la Fiscalia perquè presenti el seu escrit d'acusació. Aquesta ja era la posició del ministeri públic, que exculpava Matamala i Alay però deixava la porta oberta a jutjar els dos agents dels Mossos.

 

A partir de la investigació, Manuel García Castellón assenyala que el 25 de març del 2018 els dos mossos, amb condició de funcionaris i que es trobaven de permís, van acompanyar Puigdemont. En aquest sentit, la interlocutòria sosté que "tots dos investigats, posats de comú acord, malgrat la seva condició de funcionaris de la policia i amb ple coneixement que el senyor Puigdemont tenia una ordre de cerca i detenció lliurada pel Tribunal Suprem, van ajudar-lo a intentar abstreure's a l'acció de la justícia quan es desplaçava des d'Hèlsinki fins al seu domicili de Bèlgica". De la mateixa manera, el jutge subratlla que el mateix Puigdemont tenia coneixement de l'euroordre que pesava contra ell.

El magistrat realitza en la seva resolució un relat detallat del trajecte per carretera i en ferri que va acabar a Alemanya, per concloure que "totes aquestes dades eren conegudes pels investigats quan prestaven ajuda a Puigdemont". Insisteix que l'actuació dels dos agents buscava evitar "la captura del fugit Carles Puigdemont", fet que "revesteix els caràcters d'un delicte d'encobriment".

Pel que fa a Josep Maria Matamala i Josep Lluís Alay, el magistrat instructor els exculpa perquè no tenen la condició de funcionaris públics. Tampoc no té constància que "facilitessin el vehicle, el conduïssin en algun moment o haguessin proporcionat qualsevol altra ajuda" per ajudar Puigdemont a "abstreure's de l'acció de la justícia". És per això que, en el seu cas, n'ha acordat el sobreseïment provisional.