Res. La sala penal de l'Audiència Nacional ha rebutjat un recurs presentat per Jordi Pujol Ferrusola, en el qual demanava personar-se com a perjudicat en el cas Tàndem perquè s'investiguessin activitats delictives desenvolupades a Andorra contra ell i la seva família per part de la policia patriòtica del PP, a més del comissari jubilat José Manuel Villarejo i la seva empresa Grup Cenyt. La família Pujol Ferrusola sosté que en aquesta causa hi ha proves que policies en nom del govern espanyol van forçar els directius de la Banca Privada d'Andorra (BPA) perquè els donés informació dels seus comptes de forma il·legal, com ha documentat recentment ElNacional.cat en els Papers de l'Operació Catalunya.

En una resolució comunicada aquest dimecres, la secció tercera de l'Audiència Nacional avala la decisió del jutge Manuel García-Castellón, en la qual va desestimar la personació del primogènit dels Pujol en la peça 31 del cas Tàndem en entendre que els fets denunciats ja estaven sent investigats per una batlle d'Andorra, a través d'una querella presentada contra el llavors president del govern espanyol, Mariano Rajoy, els ministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, a més de la cúpula policial. El magistrat de l'Audiència Nacional va tenir el recurs de la família Pujol abandonat més de dos anys en el jutjat fins que el va resoldre de forma negativa el gener passat. Això no obstant, en la resolució el jutge admetia que hi ha quatre notes informatives, que Villarejo elevava als seus superiors, en les quals es parla de les investigacions als Pujol.

 

Querella i indicis

La secció 3a de la sala penal de l'Audiència Nacional, a més, sosté que la personació en el procediment per investigar fets comesos a Andorra "havia de plantejar-se mitjançant la interposició d'una querella", una qüestió processal que —indica— "en aquest moment no és corregible". És a dir, l'Audiència Nacional insta la família Pujol Ferrusola a presentar una querella contra la policia patriòtica si vol que s'investigui res.

En el recurs, la defensa dels Pujol, exercida per Cristóbal Martell i Albert Carrillo, exposa que el jutge de l'Audiència Nacional no els podia descartar "com a víctimes i perjudicats" de la policia patriòtica, i que si calia que se li requerís a presentar una querella. La resposta del tribunal, presidit pel magistrat Alfonso Guevara, és que certament cal la presentació d'una querella, però hi afegeix que la seva presentació no garanteix una investigació, primer calen indicis delictius i acotar les persones i on van passar els fets.

Certament, la presentació d'una querella no és garantia de res. Així ho han comprovat l'expresident del Barça Sandro Rosell i l'exconseller d'Economia Jaume Giró, que van presentar querelles contra càrrecs del govern de Rajoy i recentment els tribunals les han desestimat en assegurar que estaven basades en notícies de premsa i en el testimoni de Villarejo, del qual no donen valor perquè és el principal investigat en el cas Tàndem.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!