Reclamació des d’Andorra. L’institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA), que exerceix l’acusació popular amb l’associació catalana Drets en la causa de l’Operació Catalunya en la part andorrana, han sol·licitat a la batlle d’Instrucció especialitzada 2 d’Andorra, que torni a exigir la declaració com a querellats de l’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, i dels exministres del PP, Cristóbal Montoro, i Jorge Fernández Díaz, ja que ha passat més d’un any des que ho va demanar a través d’una Comissió Rogatòria Internacional (CRI), que inicialment es va acceptar per un jutjat de Madrid, però que després es va rebutjar i ara continua bloquejat en els tribunals espanyols.

Els advocats Alfons Clavera i Agustí Carles, personats per defensar “la sobirania d’Andorra”, han presentat ara una ampliació de la querella, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, aquest dijous. En l’escrit, les dues entitats afirmen que Rajoy "com a excap del govern espanyol hauria de donar exemple i presentar-se davant la justícia andorrana per aclarir el que va passar". Per Drets i IDHA, el govern del PP “va efectuar una operació d’Estat contra l’independentisme català a Andorra”, que va perjudicar el Principat, i va provocar la liquidació la Banca Privada Andorrana (BPA), els directius de la qual són acusació particular en aquest procediment.

Bloquejat a Madrid

L’expresident espanyol Mariano Rajoy i els exministres populars van aconseguir que els tribunals espanyols frenessin el seu interrogatori a Andorra, tot adduint que tenen immunitat, ja que quan van passar els fets que s’investiguen tenien càrrecs públics. Ni la Fiscalia ni l’Advocacia de l’Estat els ha donat suport, i el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha de resoldre encara aquest extrem. En el procediment, el govern espanyol sí que va expressar la immunitat de Celestino Barroso, agent de la policia patriòtica espanyola acusat d’haver pressionat als propietaris del BPA, els germans Cierco, i al CEO del banc Joan Pau Miquel, perquè els facilités si tenia comptes de la família Pujol Ferrusola, Artur Mas, Xavier Trias i d’Oriol Junqueras.

Nou querellat

Fins ara, s'han personat al jutjat andorrà alguns dels querellats, però no els principals, a qui se'ls acusa d'associació il·lícita, falsedat documental i anar contra les institucions andorranes. En el voluminós escrit, l'acusació particular demana una nova imputació: el comandant de la Guàrdia Civil Basilio Luis Sánchez Portillo, a qui se li atribueix haver-se entrevistat amb les autoritats nord-americanes (FinCEN), en les causes Petrov i Gao Ping, i que podria haver intervingut en donar informació falsa sobre el BPA, gestió per la qual ara hi ha un judici penal obert a Andorra.

Informe pendent

En l’escrit, de més de cent pàgines, també es detalla que encara no s’ha presentat l’informe que la batlle va encarregar als agents de la policia judicial de la unitat d’investigació econòmica i financera que van actuar en la causa de la liquidació de la Banca Privada Andorrana (BPA) perquè facin “les investigacions oportunes per a l’esclariment de la veritat” sobre l’Operació Catalunya en la part andorrana, així com “els autoritza a intercanviar informació amb els cossos judicials estrangers en particular els espanyols”.