Resposta desbloquejada més d'un any després. El jutge Manuel García-Castellón ha dictat una resolució aquest dilluns en la qual denega a Jordi Pujol Ferrusola la seva personació com a acusació particular en la macrocausa contra el comissari José Manuel Villarejo i càrrecs del Ministeri de l'Interior per espiar-lo sense empara legal. Pujol Ferrusola va fer aquesta petició l'octubre del 2021, la Fiscalia s'hi va oposar el desembre de 2022 i un any després, el magistrat ara respon. En la resolució comunicada, el jutge sosté que el primogènit del president Pujol "no és afectat" i que la causa on podria ser-ho és a un jutjat d'Andorra, amb la querella dels titulars de la Banca Privada d'Andorra (BPA).

🔐 NOVA INFORMACIÓ: García-Castellón, a la picota per Tsunami i per ignorar les evidències sobre l’Operació Catalunya

Concretament, Pujol Ferrusola demanava personar-se com a perjudicat en la peça número 31 del cas Tàndem. El magistrat ho rebutja perquè defensa que aquestes "presumptes activitats delictives" ja s'estan investigant al país on es van desenvolupar, Andorra. En la interlocutòria, García-Castellón incorpora la diligència de la lletrada de l'Administració de Justícia i es detalla el motiu d'aquest retard tan elevat per resoldre el recurs del primogènit del president Jordi Pujol: "S'ha localitzat un escrit interposant un recurs contra la inadmissió de la personació que havia quedat postergada involuntàriament a causa de l'ingent volum de comunicacions rebudes diàriament en cadascuna de les peces d'aquest procediment".

La primera negativa perquè Pujol es personés com a acusació particular va arribar el 28 d'octubre de 2021. Aleshores, el jutge Manuel García-Castellón va adduir que "no resultava de les actuacions cap element que permeti sostenir la seva condició de perjudicat o ofès". Jordi Pujol Ferrusola va presentar un recurs de reforma, al qual es va negar la fiscalia el 16 de desembre de 2022. El fill dels Pujol recordava en la seva petició "la constatació d'unes presumptes activitats delictives desenvolupades a Andorra per ciutadans espanyols" contra ell, detallant que s'estaven investigant al país andorrà, però que al seu entendre es tracta d'actuacions sobre les quals també hauria d'indagar l'Audiència Nacional per ser delictes comesos per espanyols a l'estranger.

Els motius pels quals García-Castellón insta Pujol Ferrusola a personar-se com a acusació a Andorra

En la mateixa línia de la primera interlocutòria, amb data d'octubre de 2021, Manuel García-Castellón manté —com afirmava la Fiscalia— que Jordi Pujol Ferrusola no pot ser admès com a part acusatòria perquè "no és víctima ni perjudicat del delicte objecte d'aquest procediment". Segons el magistrat, hi ha manca d'"elements" en les diverses actuacions irregulars que "permetin sostenir la seva condició de perjudicat". De fet, assenyala que, dels documents que va aportar Jordi Pujol Ferrusola, ell no hi figura com a "investigat per compte de clients i a canvi de preu en l'execució de cap dels projectes d'investigació i intel·ligència en els quals s'utilitza la informació obtinguda en l'àmbit policial actuant en els registres restringits o que s'utilitzessin tècniques d'investigació restrictives de drets de terceres persones".

Ara bé, el magistrat admet que quatre de les notes analitzades del cas sí que es podrien considerar com a "evidència de la comissió de fets delictius en perjudici directe" de la família Pujol Ferrusola. De nou, però, assevera que l'activitat es va dur a terme a Andorra: "Aquests fets són objecte d'investigació a Andorra i, en tot cas, haurà de ser allà on el recurrent, si ho creu oportú i així ho permet la legislació processal del país andorrà, haurà de personar-se com a perjudicat".

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!