El magistrat Manuel García-Castellón continua blindat pels seus homòlegs pel que fa a la investigació de Tsunami Democràtic. L'Audiència Nacional ha descartat analitzar si el magistrat va saltar-se el termini de la investigació de Tsunami en la pròrroga que va dictar el 2021, tal com va denunciar Gonzalo Boye, advocat de Josep Lluís Alay, director de l'oficina del president Puigdemont. Segons una resolució, comunicada aquest dijous, el tribunal exposa que el recurs de Boye era contra l'exposició raonada que el jutge va elevar al Tribunal Suprem perquè investigués per terrorisme Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, i que, per tant, no pot analitzar altres punts exposats pel lletrat, com que la investigació és "prospectiva".

 

L'Audiència Nacional imita així la sala penal del Tribunal Suprem, que no va dedicar ni una paraula a contestar a la petició de la majoria d'investigats (d'ERC i Junts) de Tsunami, quan li van exposar que el magistrat no va prorrogar a temps la investigació. En concret, els encausats van indicar que la investigació de Tsunami hauria de quedar aturada al 29 de juliol de 2021, fet que alhora n'implicaria l'arxivament, perquè les imputacions no es van fer fins al 6 de novembre de 2023, i sense que els 12 encausats hagin declarat encara.

Terrorisme 

L'Audiència Nacional es ventila el recurs d'Alay, i també el de Marta Molina, defensada per la penalista Marina Roig, i ho argumenta tot afirmant que el Suprem ja ho ha resolt tot: hi ha indicis de terrorisme i que la causa es divideix en dos procediments, la dels dos aforats al Suprem i la resta a l'Audiència Nacional.

Pendents del Suprem

La defensa de l'encausada Marta Molina va presentar recurs contra la decisió del jutge de Tsunami d'elevar la causa al Suprem en exposar que se li negava el dret al jutge predeterminat per llei i la no possibilitat a la segona instància en el cas de recursos. En una segona resolució, diferent de la d'Alay, l'Audiència Nacional li respon que la seva petició ha estat resolta i superada per la resposta del Suprem. L'alt tribunal espanyol ha indicat que es queda la investigació a Puigdemont i Wagensberg i que torna els 10 encausats restants a l'Audiència Nacional.

Les defenses sostenen que a Tsunami no hi ha cap delicte, i com a molt, un delicte de desordres públics que hauria d'anar als jutjats on van passar els fets, com ara a un jutjat del Prat, en el cas de la gran mobilització a l'aeroport de Barcelona contra la sentència del Suprem als líders catalans, el 14 d'octubre de 2019. Això no obstant, l'alt tribunal espanyol ho ha impossibilitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!