Terroristes. L'Audiència Nacional  ha desestimat un recurs presentat per l'empresari Oriol Soler perquè aturés la investigació "prospectiva" que el jutge Manuel García-Castellón està realitzant  en la causa de Tsunami Democràtic, segons una resolució comunicada aquest dilluns. El tribunal sosté que un jutge instructor pot ordenar les diligències que requereix i, fins i tot, avala que ho faci pel delicte de terrorisme perquè cita la recent resolució del Tribunal Suprem, que accepta investigar el president Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg per terrorisme.

L'advocat Benet Salelles —en nom d'Oriol Soler, investigat per Tsunami— demanava a l'Audiència Nacional que posés "límits, controls i garanties" en la investigació de Tsunami Democràtic, dirigida pel titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional. Després de la resolució  del 6 de novembre passat, en la qual imputa 12 persones per terrorisme, el jutge García-Castellón va demanar més documentació a agències  de seguretat aèria, al SEM, als Mossos, i fins i tot a l'OTAN per construir que la manifestació massiva del 14 d'octubre de 2019, contra la sentència del Procés, va posar, suposadament, en perill la pau pública.

Negativa a arxivar-ho

En la resposta, el tribunal, presidit per Alfonso Guevara, exposa que, a més d'aturar noves diligències, la defensa de Soler demana l'arxivament de la causa perquè afirma que no hi ha indicis. La resposta del tribunal és clara: "Aquesta pretensió, a més ha quedat rebutjada per l'ATS de 29 de febrer de 2024, dictat per la Sala 2a del nostre més alt tribunal en la causa especial 21248/2023, en el qual s'assenyala l'existència d'indicis que s'han comès, pels integrants del moviment Tsunami Democràtic, delictes greus de caràcter terrorista." És a dir, l'Audiència Nacional recorda que qui mana és el Tribunal Suprem i que en la causa de Tsunami ja ha marcat el camí de la d'investigació.

Delicte de desordres?

La sala penal de l'Audiència Nacional té pendent de resoldre un recurs del fiscal Miguel Ángel Carballo, el qual assegurava que els fets de Tsunami no encaixen en el delicte de terrorisme, sinó en el de desordres públics i que no hi havia indicis contra la majoria d'investigats, inclús el president Puigdemont. El fet que el magistrat no esperés la resposta de l'Audiència Nacional i enviés l'exposició raonada al Tribunal Suprem en el cas de Puigdemont, el qual ha assumit la investigació, fa molt difícil que ara l'Audiència Nacional vagi en contra del que diu l'alt tribunal espanyol,  a qui s'ha d'obeir. 

A  més, aquest és el segon cop que l'Audiència Nacional tanca files amb  el seu col·lega. El tribunal ja va respondre a l'advocat Gonzalo Boye, que defensa Josep Lluís Alay, que el jutge García-Castellón no feia política ni volia boicotejar l'amnistia, tal com s'ha denunciat des de Junts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!