L'Audiència Nacional ha condemnat a 8 i 4 anys de presó els líders d'AUSBANC i Manos Limpias, Luis Pineda i Miguel Bernad, respectivament, per extorsionar entitats bancàries i empreses a canvi d'evitar accions judicials o campanyes de descrèdit. Per contra, els magistrats han considerat que no queda provat que exercissin aquesta mateixa "pressió" per retirar l'acusació contra la infanta Cristina en el cas Nóos. Tal com apunta Europa Press, aquestes penes són ostensiblement menors de les reclamades per la Fiscalia, que demanava 118 anys de presó per al primer i uns altres 24 anys per al segon.

Condemnes baixes


En la seva sentència, de 195 pàgines, la Secció Quarta del Penal ha imposat a Pineda una pena de 5 anys de presó per un delicte continuat d'extorsió i uns altres 3 anys per estafa. A més, en concepte de responsabilitat civil, Pineda haurà d'indemnitzar a un total de 13 entitats amb gairebé set milions d'euros. Els magistrats també han condemnat Bernad a 3 anys de presó per un delicte d'extorsió en grau de cooperació necessària i a un altre any de presó pel mateix delicte en grau de temptativa.

No obstant això, l'Audiència ha absolt ambdós de la majoria dels delictes pels quals van ser jutjats. En el cas del president d'Ausbanc, d'organització criminal, acusació i denúncia falsa, frau i estafa processal i administració deslleial; mentre que el secretari general de Manos Limpias ha quedat exculpat dels dos primers delictes i d'amenaces. Per això les penes imposades són molt més baixes que les que havia sol·licitat el Ministeri Públic.

No van pressionar la infanta

 

D'altra banda, els magistrats no han apreciat "un clima de pressió del qual es valguessin els acusats Luis Pineda i Miguel Bernad" per fer valer la seva presumpta oferta de retirar l'acusació de Manos Limpias a la infanta a canvi de dos o tres milions d'euros, per la qual cosa absol l'advocada que va exercir l'acusació en aquesta causa, Virginia López Negrete.

Juntament amb Pineda i Bernard, també han estat condemnats a un any de presó l'adjunt a la Presidència d'Ausbanc Ángel Garay, i a sis mesos María Mateos, directora del departament jurídic, ambdós per un delicte d'extorsió en grau de complicitat.

Per contra, a més de Negrete, l'Audiència absol de tots els delictes que se'ls imputaven a uns altres cinc acusats: els directius d'Ausbanc Alfonso Solé Gil, María Teresa Cuadrado, María Isabel Medrano, Rosa Aparicio i Luis María Jordana. A tots ells se'ls va investigar i va jutjar per organització criminal, extorsió, denúncia falsa, amenaces, estafa, blanqueig de capitals i administració deslleial. Per a ells, la Fiscalia demanava entre 66 i 11 anys de reclusió.

 

Foto principal: Luis Pineda i Miguel Bernad (enrere) davant de l'Audiència Nacional / Efe