L'Audiència Nacional ha deixat en llibertat amb mesures cautelars Hervé Daniel Marcel Falciani. El van detenir ahir arran de l'ordre internacional dictada per les autoritats suïsses el 19 de març passat.

Aquest matí la fiscalia havia demanat la presó incondicional mentre no es resolia l'extradició.

I el magistrat, Diego de Egea, que no ha acceptat aquesta petició, ha acordat la retirada de passaport, la prohibició de sortir d'Espanya, compareixences setmanals i prohibició d'abandonar el domicili. El jutge s'acull als mateixos arguments pels quals el 2013 Falciani va quedar en llibertat i concreta que el fet que tingui domicili conegut a Espanya rebaixa el risc de fugida. De fet, no el deixa sortir d'aquest domicili, i entre les mesures cautelars que ha dictat hi ha la d'alertar la policia local perquè faci vigilància diària del domicili de Falciani. Pel magistrat, que tingui domicili conegut és "un element fonamental a tenir en compte per acordar la llibertat provisional". 

La detenció de Falciani va fer saltar totes les alarmes davant un possible intercanvi amb Marta Rovira entre les autoritats judicials.

L'arrest arriba just quan Espanya ha emès diverses ordres d'extradició contra els polítics exiliats catalans entre les quals hi ha la de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va marxar a Suïssa fa gairebé dues setmanes. Aquest moviment d'Espanya ha estat interpretat com un intent de pressionar Suïssa per aconseguir l'extradició de la política independentista. Falciani va ser deixat en llibertat per l'Audiència Nacional l'any 2013 i des d'aleshores es movia amb llibertat per diversos països europeus.

Suïssa, fins al moment, s'ha mostrat contrària a les extradicions polítiques, cosa que afectaria el cas de Rovira.