Marta Ferrusola, dona de l'expresident Jordi Pujol, ha al·legat que pateix demència i ha reclamat ser eximida de la causa en la qual està processada juntament amb la resta de la seva família per delictes de corrupció, fets pels quals està pendent d'anar a judici després del seu processament el juliol passat.

Segons han confirmat a Efe fonts jurídiques aquest dilluns, els seus advocats han proposat que un mèdic forense l'examini i, una vegada es determini que no està en disposició de ser jutjada pels motius de salut al·legats, s'arxivi la causa respecte a ella.

Com a prova de la malaltia, a l'escrit presentat per la seva defensa s'adjunta un informe de la unitat de neurologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona que certifica que Ferrusola pateix Alzheimer des del 2018, malaltia que s'ha vist agreujada per un accident domèstic el passat mes d'agost.

La setmana passada també es va saber que el matrimoni Pujol Ferrusola es trobava confinat al seu domicili després d'haver donat positiu per coronavirus. Ferrusola té 85 anys i el seu estat s'ha agreujat a partir de la caiguda al seu domicili de Queralbs (Ripollès), per la qual va haver de ser ingressada a la unitat de vigilància intensiva de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

El camí cap al judici

El juliol passat, el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va acordar el processament del matrimoni i dels seus set fills per organització criminal, blanqueig de capitals, i delictes contra la Hisenda Pública i falsedat documental per "obtenir multimilionaris beneficis il·lícits mitjançant activitats falsàries i corruptes".

La família Pujol va formular recurs contra aquella decisió, al qual es va oposar la Fiscalia Anticorrupció, i ara s'està a l'espera del que decideixi l'Audiència Nacional. A la interlocutòria en què el jutge va proposar jutjar la família, va considerar acreditat que els Pujol Ferrusola van aprofitar la seva posició privilegiada d'ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant decennis "per acumular un patrimoni desmesurat, directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes".