El jutge de l'Audiència Nacional que investiga el suposat finançament irregular de l’extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través de la productora Triacom ha citat a declarar en qualitat d'investigats cinc empresaris per la seva presumpta participació en una trama de facturació falsa. El magistrat Santiago Pedraz interrogarà els cinc imputats entre el 12 i el 14 de juliol a petició de la Fiscalia Anticorrupció, segons una providència dictada aquest dimecres. Les declaracions s'han aprovat ara, després que un jutjat de Lleida que també investigava suposada un cas de facturació falsa al voltant de la productora Triacom s'ha inhibit en favor del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.

Les seves declaracions s'emmarquen en una peça separada del denominat cas 3%, on s'investiga si la productora audiovisual Triacom hauria pagat despeses de la campanya electoral de 2010 de l'extinta CDC a través de facturació falsa. Precisament, el fiscal José Grinda sosté que els cinc empresaris podrien haver participat en aquesta suposada trama de factures falses que van acabar finançant, suposadament, despeses de la formació política.

Investigats

El fiscal sospita que Triacom podria haver girat factures falses a les empreses dels germans Gonzalo i Esteve Niubó, a Mollerusa (Pla de l'Urgell) i que al seu torn ells van pagar suposadament factures falses a les societats de Diego Garzón i dels seus dos fills. S'investiga així mateix si aquests últims van extreure diners en efectiu, els van lliurar als Niubó i els Niubó, al seu torn, a Convergència, segons expliquen a Efe fonts jurídiques.

El titular del jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, també prendrà declaració entre el 5 i el 7 de juliol a l'exdirector del Servei Meteorològic de Catalunya Oriol Puig, germà de Felip Puig, exconseller del Govern d'Artur Mas, i als antics responsables de dues empreses clau en la causa.

 El cas 3%

La peça principal del cas 3% està ja acabada i falta que el fiscal Grinda presenti l’escrit d’acusació i les penes que sol·licita per als processats:  28 empresaris (i 16 persones jurídiques)  i responsables de CDC, partit que un jutjat mercantil continua  el seu procés de liquidació. De Convergència hi ha tres exgerents: l'exconseller Germà GordóDaniel Osácar i Andreu Viloca. I van ser processats pels delictes: organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals per  suposadament “haver finançat de forma encoberta” CDC.

A banda, recentment, el jutge Pedraz ha  acceptat que la Generalitat sigui part acusatòria en el procediment, condició que inicialment tant el fiscal com el jutge no veien encertat en considerar que en el Govern, amb ERC, hi havia membres d’un partit hereu de CDC, referint-se a JuntsxCat, malgrat que el tribunal del cas Palau no considera així, ni del PDeCat.