L'Audiència Nacional ha arxivat la recusació de Josep Lluís Alay contra el jutge de Tsunami Democràtic, Manuel García Castellón —que investiga el paper del moviment en els aldarulls posteriors a la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independentistes la tardor del 2019—. En una providència, la Sala Penal adverteix defectes formals en l'escrit presentat per l'advocat del cap de l'oficina de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye. 

La Sala apunta que "l'escrit de recusació presentat en relació amb una causa o procediment penal, ha de necessàriament, per exigència legal, per poder ser admès, venir signat pel lletrat i pel procurador". "I en concret, en aquest cas, pel que correspongui dels que figuren en el poder especial acompanyat amb l'escrit de recusació", afegeix. Així, l'Audiència Nacional explica que com "aquests defectes formals no consten esmenats ha de romandre l'expedient en la situació d'arxiu provisional en la qual es troba". 

 

Recusacions pendents contra el jutge García Castellón

El mateix jutge ja es va ventilar la seva pròpia recusació, presentada per l'editor i director general del grup de cultura i comunicació SOM, Oriol Solé —un dels dotze investigats en la causa—. Ara per ara, queda pendent de resoldre el recurs presentat pel conseller d'Òmnium Cultural Oleguer Serra. Per la seva banda, Alay va demanar al novembre apartar García Castellón per haver-se posicionat contra l'amnistia i es va sumar a Solé i Serra, que ja havien presentat recusacions contra el magistrat del cas.

"Jo únicament com a ciutadà puc dir dues coses: una, que a la Constitució tampoc està prohibida l'esclavitud i tot i això no és possible; i dues, aquests senyors (els líders independentistes) han dit que quan puguin tornaran a repetir-ho, per tant, serà aquesta amnistia la primera de moltes altres coses després?", va dir García Castellón en un fòrum d'Ourense, en referència a l'amnistia. Boye va recordar en la recusació que aquesta llei d'amnistia, "arribat el cas, podrà ser d'aplicació al procediment que el magistrat ve instruint per espai de quatre anys i que, a la vista de les seves manifestacions, rebutja de pla". "Rebuig que, evidentment, apunta a l'interès del magistrat pel present procediment i la seva terminació fins al punt d'arribar a comparar una futura llei d'amnistia amb l'esclavitud. Però, és més, el mateix magistrat és coneixedor que no pot pronunciar-se sobre aquest afer", va assegurar l'advocat d'Alay.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!