Josep Lluís Alay, una de les persones més properes al president a l'exili Carles Puigdemont, ha presentat aquest dijous un escrit de recusació contra el jutge que porta el cas de Tsunami, Manuel García-Castellón, en qüestionar la seva imparcialitat per les crítiques que va fer sobre l'amnistia en un fòrum celebrat el mes d'octubre. Alay se suma així a l'empresari Oriol Soler i el conseller executiu d'Òmnium Cultural, Oleguer Serra, que ja havien presentat recusacions contra el magistrat d'acord amb les mateixes reclamacions d'imparcialitat per les declaracions de García-Castellón sobre l'amnistia.

La recusació presentada per Alay i els altres dos investigats es basa en unes polèmiques declaracions del jutge sobre la futura llei d'amnistia. Concretament, per haver expressat en "un fòrum públic la seva opinió respecte a la futura llei d'amnistia que abastaria els fets per ell investigats durant 4 anys posant així de manifest el seu interès personal en la causa i en el seu resultat", exposa l'escrit de recusació. En aquesta conferència, el magistrat va afirmar que en "la Constitució tampoc està prohibida l'esclavitud i, no obstant això, no és possible" i va afegir sobre els líders del 'procés': "Aquests senyors han dit si quan puguin tornaran a repetir-ho? Per tant, serà aquesta amnistia la primera de moltes altres després?".

La setmana passada, la defensa de Josep Lluís Alay, que dirigeix l'advocat Gonzalo Boye, ja va atribuir a una intencionalitat clarament política en plena negociació de l'amnistia el fet que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel-García Castellón assenyalés el delicte de terrorisme al cas Tsunami. En un escrit que es va presentar a l'Audiència, la defensa d'Alay, que figura entre els dotze investigats per aquest cas, es va adherir al recurs d'apel·lació que va presentar la Fiscalia contra la interlocutòria de García-Castellón en què es rebutgen que hi hagi cap element que permeti sustentar l'existència d'organització criminal ni delicte de terrorisme.

Per altra banda, en el mateix escrit presentat aquest dijous la defensa d'Alay critica també la decisió del jutge d'inadmetre, "sense cap tràmit", la recusació d'Oleguer Serra "mitjançant la remissió" a l'acte pel qual va rebutjar dos dies abans la d'Oriol Soler. "Amb això, es pot advertir l'interès del magistrat en el present procediment fins a tal punt que ni tan sols tramita les recusacions conforme al que s'estableix en la LOPJ (Llei orgànica del Poder Judicial)", destaca l'escrit de recusació. Referent a això, la defensa d'Alay assenyala que "des de la Presidència de la Sala penal de l'Audiència Nacional s'ha sol·licitat al magistrat recusat que li sigui lliurada la sol·licitud de recusació presentada per la defensa del Sr. Serra".