Cinc anys després de jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, ha arxivat aquest dilluns la investigació sobre les presumptes donacions d'empresaris a la caixa B del PP durant la presidència de José María Aznar, l'últim serrell de la trama de corrupció destapada arran dels "papers de Bárcenas". Suposadament, les donacions de diners es feien a canvi d'adjudicacions públiques per part del partit, però la sala ha decidit arxivar-lo en considerar que no s'ha acreditat la comissió de cap delicte. "No existeix una anotació, un correu electrònic, un document, una conversa gravada, una declaració testifical... que aporti dada incriminatòria algun; com tampoc dels múltiples informes de la UDEF, Interventors de la Fiscalia i IGAE," diu el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5.

Arxivada la causa de la caixa B del PP

El magistrat, en consideració al criteri de la Fiscalia Anticorrupció, tanca així l'últim serrell que quedava obert del cas denominat "papers de Bárcenas", derivat de la trama Gürtel, en estimar que "no existeix element que permeti inferir, si més no indiciàriament, que s'hagin produït aquells fets". El jutge, després de cinc anys des que es reobrís la causa, entén que no queda degudament justificada la perpetració dels delictes que van donar motiu a la formació d'aquesta causa. La decisió arriba després que Anticorrupció sol·licités el sobreseïment després de rebre de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) emetés un últim informe on no es detectaven irregularitats en els processos d'adjudicació.

Cinc anys d'investigacions

El cas, conegut com el de les 'comissions finalistes', el va iniciar el jutge Pablo Ruz el 2013, però el va tancar dos anys després perquè no va veure més indicis delictius que els del pagament de la reforma de la seu 'popular' de Gènova amb aquests fons extracomptables. Tanmateix, la informació revelada pel líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, durant el judici per la primera època de la trama corrupta va permetre reactivar-la. L'extresorer del PP Luis Bárcenas, que fins aleshores l'havia negat, va confessar en un escrit enviat a la Fiscalia Anticorrupció que algunes de les donacions realitzades buscaven adjudicacions. En la seva declaració del 16 de juliol de 2021 davant de Pedraz, va implicar directament tots els ministres de Foment i Medi Ambient del PP en afirmar que tractaven amb els empresaris que contribuïen a aquesta suposada comptabilitat oficiosa. Més concretament, va relatar un episodi que li hauria transmès al seu dia el seu antecessor a la Tresoreria del PP, el mort Álvaro Lapuerta. La de l'extresorer 'popular' va ser l'última declaració abans que Pedraz posés fi a la fase d'instrucció el 29 de juliol de 2021. Des d'aleshores, el jutge estava pendent de rebre l'últim informe de l'IGAE per decidir el futur de la causa.