L'Audiència Nacional ha condemnat a dos anys de presó l'extresorer del PP Luis Bárcenas per abonar a l'empresa Unifica una quantitat d'1.072.000 euros per les obres realitzades a la seu central del PP, al carrer de Génova de Madrid, "al marge de la facturació i la comptabilitat oficial i no declarats a la hisenda pública".

En la sentència de la peça separada del cas Gürtel coneguda com a "papers de Bárcenas", la sala condemna Bárcenas com a cooperador necessari d'un delicte continuat de falsedat comptable en concurs amb un delicte contra la hisenda pública relatiu a l'impost de societats del 2007 de l'empresa Unifica en relació de concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil comès per particulars. A més, condemna el Partit Popular com a responsable civil subsidiari de Bárcenas i l'obliga a pagar 123.669 euros per l'impost de societats d'Unifica del 2007.

La sala penal, en una sentència de 454 pàgines dictada aquest mateix dijous, ha condemnat Bárcenas per abonar a Unifica, l'estudi d'arquitectura que es va ocupar de la reforma de la caserna general dels populars, un total d'1.072.000 euros, "al marge de la facturació i la comptabilitat oficial i no declarats a la hisenda pública". El condemna, en concret, per un delicte continuat de falsedat comptable, en concurs amb un delicte contra la hisenda pública per l'impost de societats del 2007 d'Unifica, en concurs, alhora, amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil.

A l'arquitecte d'Unifica Gonzalo Urquijo i a la seva sòcia Belén García els condemna a dos anys i 9 mesos de presó i multa de 2,6 milions d'euros com a autors d'un delicte contra la hisenda pública relatiu a l'impost de societats del 2007 d'Unifica en relació de concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil. La sala absol els altres dos acusats en aquest procediment, qui va ser gerent del PP Cristóbal Páez i l'empleada d'Unifica Laura Montero. En el cas de Bárcenas, Urquijo i Belén García els absol de la resta dels delictes dels quals estaven acusats, entre ells associació il·lícita, delicte electoral, tràfic d'influències, blanqueig de capitals o falsedat documental.

 

 

En el cas de Bárcenas, el tribunal li aplica l'atenuant de confessió en haver quedat acreditada la seva "col·laboració real, activa i eficaç" per a l'esclariment dels fets i els seus autors, si bé, apunta, van ser els escorcolls practicats a la seu del PP i d'Unifica els que van aportar les dades decisives per a la investigació. A l'extresorer del PP també se li aplica, juntament amb els altres dos condemnats, la circumstància atenuant de reparació del dany. D'altra banda, es rebutgen les dilacions indegudes en la tramitació del procediment.

Els magistrats precisen quins són els fets objecte d'enjudiciament en aquesta peça i quins queden extramurs d'aquest procés penal. El tribunal explica que en la part relativa a l'administració i gestió de la comptabilitat paral·lela o caixa B, així com les entrades i sortides d’aquesta, és on més dificultats ha tingut per no traspassar els límits de l'objecte d'aquesta peça separada, "ja que la procedència i finalitat de les donacions aportades a la formació política Partit Popular es continua investigant en el jutjat central d'instrucció número 5 i determinades aplicacions o pagaments van quedar exclosos (com els sobresous a determinats càrrecs polítics i les despeses electorals), per la qual cosa l'àmbit d'enjudiciament queda limitat a determinar els fets i la seva rellevància penal en relació amb l'administració i gestió d'una comptabilitat B per al control intern de les donacions rebudes per la formació política, la manca de declaració a la hisenda pública d'aquestes donacions en l'impost de societats del 2008".

També, es limita "a determinades sortides o pagaments en B, com són els pagaments de part de les obres de reforma de la seu del partit a Unifica Servicios Integrales SL i l'adquisició d'accions de Libertat Digital, cenyint-nos al marc temporal de 2007 i 2008, perquè han quedat marcats els límits de la instrucció del 2007 d'ara endavant, atès que els anteriors estan afectats per la prescripció i pel tancament de la denominada comptabilitat B el 2008, la resta queda fora d'aquest procés penal".

La caixa B

La sala relata com Bárcenas va exercir el càrrec de gerent del PP des del 1990 al juny del 2008, un període en què va gestionar els fons en metàl·lic aportats a la formació política com a donacions privades “a través d'una comptabilitat paral·lela ―comptabilitat B―, no es va deixar constància dels ingressos i despeses a la comptabilitat oficial, ni, per tant, van ser fiscalitzats pel Tribunal de Comptes”. El control dels ingressos procedents de les donacions, així com de les despeses, el portava l'acusat Bárcenas en uns fulls que emplenava amb anotacions manuscrites i després en fulls d'Excel, que és el que s'ha anomenat “papers de Bárcenas”.

Aquests papers, assenyala la sentència, no contenien un registre sistemàtic d'entrades i sortides i patien diversos errors de saldo, així com saldos negatius, en els quals generalment faltaven diners, si bé reflecteixen esdeveniments la realitat dels quals ha quedat acreditada, com els traspassos als comptes de donatius oficials, lliuraments de diners a determinades persones vinculades amb el Partit Popular o els pagaments per les obres de reforma de la seu central de la referida formació política al carrer Génova, 13, de Madrid. Aquests diners, sempre en efectiu i fora de tot control del departament de comptabilitat i del caixer del partit, es guardaven en una caixa forta ubicada al despatx de Bárcenas.

Les obres de Génova

La sentència, ponència de la magistrada María Fernanda García Pérez, explica que el 2005 el PP va decidir emprendre la remodelació de l'edifici que albergava la seu central i es va contractar Unifica. La gestió de les obres va ser assumida per Bárcenas i afectava diverses plantes, soterranis, garatges i altres dependències, uns treballs que es van executar entre el 2005 i el 2010. La decisió descriu la dinàmica duta a terme quant a la gestió i cobrament per Unifica dels treballs. D'una banda, s'emetien un o diversos pressupostos per a les obres de cada planta i, un cop acabada l'obra, s'emetia la certificació final, l'import de la qual constituïa la base imposable de la factura que recollia les reformes.

Paral·lelament a aquesta dinàmica, indica la sentència, Bárcenas i Urquijo van convenir que “una part dels pagaments corresponents a aquestes obres serien abonats amb els fons B que gestionava Bárcenas, i es va pactar l'aplicació d'un descompte per part d'Unifica d'entre un 7% i un 8% de l'import dels treballs abonats amb aquests fons, amb el consegüent estalvi tant per al PP com per a Unifica en el compliment de les seves obligacions fiscals”.

D'aquesta manera, afegeixen els magistrats, a la comptabilitat oficial del PP remesa al Tribunal de Comptes van figurar únicament les quantitats corresponents a les factures emeses per Unifica des de l'any 2005 al 2011, “i, per contra, es van ocultar al control i la fiscalització del Tribunal de Comptes la totalitat dels pagaments no facturats efectuats per les diverses obres de remodelació al marge de la facturació i comptabilització oficial i amb fons en metàl·lic que van ser satisfets” a Unifica a través del seu responsable com a administrador Gonzalo Urquijo, “la qual cosa, alhora, li va permetre a aquesta empresa amagar a la Hisenda Pública la percepció dels referits pagaments en B, eludint-ne les obligacions tributàries corresponents”.

La sala explica que per portar a efecte el pagament i el cobrament de les quantitats pactades en B i deixar constància documental tant del valor real d'execució de les obres per al seu control intern ―pel PP i per Unifica― com del menor import de les mateixes pel pagament en diners B, en aquest cas per a la seva justificació i projecció externa, fonamentalment per simular el correcte compliment de les seves obligacions fiscals, es van elaborar els responsables de l'empresa d'arquitectura documents, com ara certificacions d'obres, factures i rebeu de pagament, en què es van ometre o van fer constar dades que no es corresponien amb la realitat dels fets. “L'import total de les quantitats abonades per l'acusat Sr. Bárcenas a Unifica per les obres efectuades a la seu central del PP (c. Génova, 13, de Madrid), al marge de la facturació i la comptabilització oficial, i no declarats a la hisenda pública, van ascendir a 1.072.000 euros”, conclou l'Audiència.