El magistrat Adolfo García Morales de l'Audiència de Girona desestima el recurs d'apel·lació interposat pel Ministeri Fiscal a Dolors Bassa ja que considera que el 100.2 "ha quedat buit de contingut" contra la interlocutòria dictada el 9 de març del 2020. Així doncs, l'Audiència considera que aquesta esmena ha quedat antiga perquè els presos polítics ja gaudeixen del tercer grau. La diferència amb la resolució de Carme Forcadell és que, en el cas de l'expresidenta del Parlament, el Fiscal va recórrer directament al Tribunal Suprem en comptes de fer-ho a l'Audiència de Tarragona. Ara, caldrà veure el desenllaç ja que en la interlocutòria del Suprem, aquest s'autoproclama com a valedor per decidir què fa amb la condició dels presos polítics.

En l'escrit del magistrat García Morales, ha titllat "d'estèril" qualsevol discussió sobre el segon grau de Bassa i considera que és "indiferent" el que aquest tribunal pugui confirmar o revocar ja que la decisió que prengués l'Audiència gironina no tindria cap mena de conseqüència: "Seria absent d'efectivitat a l'actual escenari de semillibertat que el tercer grau penitenciari" dona. Ara bé, el magistrat sí que obre la porta a una revisió final que "pertany al tribunal sentenciador", ja que es tracta la qüestió del compliment de la pena. És aquí on podria entrar en acció el Suprem. En el cas que la discussió fos sobre "una disposició especial" dins el mateix segon grau, el magistrat sí que considera que la revisió correspondria al tribunal on radica el centre penitenciari, és a dir, ell mateix.

En l'escrit també es defineixen els diferents estadis pels quals han passat els presos. En el primer grau, les mesures de control i seguretat van ser "més estrictes". En el segon, van passar al règim ordinari. I en el tercer, que es considera obert, l'Audiència de Girona explica que el sistema és més flexible i depèn del mateix equip tècnic proposar a la Junta de Tractament "un model on es puguin combinar aspectes de tots els graus mencionats" amb caràcter excepcional. La interlocutòria també explica que aquesta decisió està presa per la informació requerida al centre penitenciari amb efectes des del 15 de juliol i pels mateixos mitjans de comunicació que "com a ciutadans d'aquest país" no han pogut ignorar com una notícia coneguda per tothom.