Res. L'Audiència de Barcelona ha rebutjat suspendre un judici contra dos joves independentistes, malgrat la imminent aprovació de la llei d'amnistia del Procés, en la qual estarien inclosos, segons ha denunciat el grup d'Alerta Solidària aquest dimarts. La Fiscalia demana per a David i Álvaro 9 anys i mig de presó per participar en una manifestació contra la sentència del Suprem als líders catalans, el 18 d'octubre de 2019 a Barcelona, i la Generalitat els demana 3 anys i mig de presó per atemptat contra l'autoritat.

En el mateix judici, els dos joves, defensats per l'advocat Eduardo Cáliz, demanen 4 anys de presó per a 4 agents dels Mossos, a qui acusen dels delictes de lesions i contra la integritat moral. Els dos independentistes van estar 17 dies en presó preventiva a la presó de Quatre Camins per aquestes protestes. En l'escrit d'acusació, l'advocat sosté que els agents de la BRIMO  de la policia catalana els van agredir amb cops de  porra quan els dos joves es dirigien a buscar l'autobús per tornar a Parets del Vallès, després de la protesta per la sentència del Suprem. Van rebre cops a la cara, a braços i cames. Fins i tot, indica que  Álvaro podria haver rebut la  descàrrega d'una pistola tasser a la tíbia en tenir-ne una ferida compatible amb aquesta eina.

El judici coincideix amb el Congrés

El judici està fixat pels dies  22 i 23 de maig,  quan segurament la llei d'amnistia haurà tornat del Senat al Congrés dels Diputats per a la seva aprovació definitiva. El tribunal de la secció 10a de l'Audiència de Barcelona  no ha argumentat el motiu de descartar la suspensió o l'ajornament de la vista, i indica a les defenses que ho exposin el primer dia del judici.

"El judici començarà just quan es preveu que el Congrés dels Diputats  aprovi la llei d'amnistia. Els delictes i els fets estan en els supòsits de la llei i no suspendre la vista és una pèrdua de temps  personal i de recursos públics", ha declarat l'advocat Eduardo Cáliz, que ha assegurat que en l'inici del judici tornaran a demanar la seva suspensió.

Resposta diversa

Fins ara, només un jutjat de Girona i la sala d'apel·lacions penal del TSJC han acceptat ajornar un judici i la revisió d'una condemna, respectivament, per motius de la tramitació de la llei d'amnistia del Procés, en considerar que els pot afavorir.

Per contra, el TSJC va desestimar suspendre el judici contra els càrrecs d'ERC Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga per l'1-O  per la tramitació de l'amnistia, però sí que ho ha fet perquè coincideix amb les eleccions catalanes del 12-M. El TSJC raonava que "la tramitació parlamentària d'una proposició de llei orgànica d'amnistia no realitza cap dels motius de suspensió del judici oral", com recull la llei d’Enjudiciament criminal, que també indica que es pot suspendre quan és una causa “justa i provada”. I afegia que un cop aprovada la llei l’hauria d’analitzar.

Per contra, el TSJC ha aprovat l’ajornament del judici de l'1-O perquè els encausats són d’un partit, ERC, i una de les acusacions d'un altre, VOX, que concorren a les eleccions catalanes i per evitar que la vista no es converteixi en un acte electoral. Una prevenció  de l'alt tribunal català que no comparteixen el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional en el cas de Tsunami Democràtic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!