La tramitació de la llei orgànica d’amnistia pels fets del procés d’independència de Catalunya en el Congrés dels Diputats no atura els judicis contra manifestants i independentistes. L’Audiència de Barcelona ha descartat la petició de la defensa de quatre joves de suspendre el judici contra ells perquè es podrien beneficiar d'aquesta futura llei de l’oblit sobre els fets del Procés, tal com va demanar la seva advocada, Montserrat Salvador. Així, aquest dimarts la secció 2a de l’Audiència de Barcelona jutjarà quatre joves: a tres d’ells els demana 4 anys de presó pels delictes de desordres i d’atemptat contra l’autoritat, i a la quarta encausada, tres anys de presó.

Els fets van passar durant la matinada del 20 d’octubre de 2019, en una nova protesta en els carrers de Barcelona que es repetien des del dia 14, quan es va donar a conèixer la sentència del Tribunal Suprem que condemnava a elevades penes de presó els líders independentistes. Segons l’escrit d’acusació provisional de la fiscalia, Ignacio, Albert, Helena i Carlos van participar en els aldarulls que es van produir a les Rambles, on es van fer barricades, als dos costats del carrer, per obstruir el pas als vehicles, i que una d’elles es va incendiar. Hi afegeix que agents dels Mossos uniformats van seguir un dels grups i que va detenir l'Helena, la qual va començar a cridar i els altres tres nois van anar a ajudar-la, i segons la fiscal, "van donar cops de puny a un agent" que va ser lleument ferit, fins que altres agents de la Brigada Mòbil els van ajudar i els van detenir.

Càstig

Per aquesta acció, la Fiscalia demana 3 anys de presó per a cada un dels quatre joves en considerar-los autors del delicte de desordres públics amb els agreujants de portar un instrument perillós, perquè els fets van fer-se en una manifestació i amb ocultació del rostre. Els joves duien tapaboques, com és habitual en les protestes. I, demana un any més de presó per als tres nois per un delicte d’atemptat contra l’autoritat en concurs amb un delicte de lesions lleus, a més de pagar una multa de 360 euros i d’indemnitzar l’agent amb 160 euros per una lesió lleu en un dit.

Criteris dispars

El Congrés dels Diputats va començar la tramitació de la llei d’amnistia del PSOE, pactada amb ERC i Junts, tot i que la seva entrada en vigor es veu cada cop en un camí tortuós, que pot durar dos anys, si es plantegen prejudicials al Tribunal de Justícia de la UE.

No obstant això, el desembre passat la lletrada de l’administració de Justícia del Penal 2 de Girona va ser el primer cas conegut que acceptava la suspensió del judici a l’espera de la llei d’amnistia, tal com van demanar els advocats defensors, Montserrat Vinyets i Benet Salellas. És el judici a la Berta, el Josep, el Lluís i l’Òscar, els quatre encausats pel tall de l'AVE a Girona durant les mobilitzacions de l’aniversari de l'1-O del 2018. La secretària judicial va admetre la suspensió de la vista per economia processal, ja que va indicar que un dels testimonis continuava de baixa. Va fixar la nova data del judici per l'11 i 12 de novembre de 2024. Temps suficient perquè la tramitació i vigència de la llei d'amnistia estigui resolta, i si s'aprova, les defenses podran demanar la suspensió definitiva de la vista per pèrdua de l'objecte, ja que els fets s'hauran esborrat legalment. La Fiscalia demana per a cadascun d’ells quatre anys de presó i a pagar multes per valor de 12.150 euros a cadascun pels delictes de desordres públics, de danys i delicte lleu de lesions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!