Nova suspensió. El jutjat penal 2 de Girona ha tornat a suspendre aquest dimarts el judici a la Berta, la Sandra, el Lluís i l’Òscar, els quatre encausats pel tall de l'AVE a Girona durant les mobilitzacions de l’aniversari de l'1-O del 2018. És el tercer cop que se suspèn i els activistes han denunciat que ho viuen com “una tortura” i que és un exemple de “violència institucional”. La Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, que són acusació, han demanat la suspensió de la vista perquè l’instructor de la causa, un agent dels Mossos d’Esquadra, està de baixa per malaltia, i el jutge ho ha acceptat. Unes 200 persones s’han concentrat a les portes dels jutjats de Girona per donar suport als activistes, defensats per advocats d'Alerta Solidària, i amb el suport de la campanya de la plataforma 21 raons, que era el nombre inicial dels investigats pel tall de vies. Inicialment, la Fiscalia demana per a cadascun d’ells quatre anys de presó i a pagar multes per valor de 12.150 euros a cadascun pels delictes de desordres públics, de danys i delicte lleu de lesions.

A la sortida del jutjat, els quatre encausats han agraït el suport rebut i han denunciat que l’allargament del procés judicial causa “dolor” i han criticat obertament el cos dels Mossos d’Esquadra, segons informa l’organització de l’esquerra independentista. Abans d’entrar a la vista, els activistes també han demanat una “resposta forta, organitzada i col·lectiva” contra els processos penals a independentistes catalans. 

La reclamació de Renfe

L’acció de protesta es va fer a les vies del tren de les 7 a les 9 del matí a Girona amb motiu del primer aniversari del Referèndum. El bloqueig va aturar la direcció de trens cap a Madrid i cap a Figueres, i segons Renfe va provocar la suspensió de set trens i endarreriments. Mesos després es van detenir una vintena de participants en l’acció de protesta. La companyia ferroviària exigeix als quatre encausats un total de 25.334 euros en concepte de responsabilitat civil, per danys i bàsicament pels perjudicis causats i 1.050 euros més per les suposades lesions causades a quatre agents de seguretat privada, segons ha detallat La Directa.

Les protestes a les vies de l’AVE també es van repetir el 14 d’octubre 2019 per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans, més de cinc hores de tall.  Les mobilitzacions promogudes per la plataforma Tsunami Democràtic també va provocar el tall de vies principals, com autopistes fins a la Jonquera, i a l’aeroport de Barcelona. Pels talls de Salt i la Jonquera es van investigar molts ciutadans d’arreu del país, fins que recentment es va decretar l’arxivament.

La mobilització a l’aeroport del Prat, va provocar que un jove patís la pèrdua d’un ull sense que s'hagi aclarit  si va ser per l’impacte d’una bala de goma, disparada per un agent de la policia espanyola, o una de foam pels Mossos.