Primer judici que se suspèn a independentistes en previsió de la futura llei d'amnistia. El jutjat Penal 2 de Girona ha comunicat als processats per la invasió de les vies del tren a la ciutat el 2018, cas conegut per '21 raons', que suspèn el judici programat pel 12 i 13 de desembre vinent davant la tramitació de la llei de l'oblit sobre fets del procés d'Independència de Catalunya, segons s'ha notificat aquest divendres. Els advocats dels quatre joves, Montse Vinyets i Benet Salellas, havia demanat la suspensió de la vista davant el registre de la proposició de llei del PSOE al Congrés, i la lletrada de l'Administració de Justícia del jutjat, María Jesús Hernández, ho ha acordat, amb l'oposició de la Fiscalia i el vistiplau de l'Advocacia de l'Estat.

Serà el quart cop que s’ajorna el judici a la Berta, el Josep, el Lluís i l’Òscar, els quatre encausats pel tall de l'AVE a Girona durant les mobilitzacions de l’aniversari de l'1-O del 2018. El març passat, el jutge del penal 2 de Girona va acceptar la suspensió del judici als activistes a petició de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, que són acusació, perquè l’instructor de la causa, un agent dels Mossos d’Esquadra, estava de baixa per malaltia.

Judici per al 2024

La nova data del judici s'ha fixat per l'11 i 12 de novembre de 2024. Temps suficient perquè la tramitació i vigència de la llei d'amnistia estigui resolta, i si s'aprova, les defenses podran demanar la suspensió definitiva de la vista per pèrdua de l'objecte, ja que s'hauran esborrat legalment. La Fiscalia demana per a cadascun d’ells quatre anys de presó i a pagar multes per valor de 12.150 euros a cadascun pels delictes de desordres públics, de danys i delicte lleu de lesions.

Un judici "inútil"

En el decret, la secretària judicial recull el raonament de totes les parts. Les defenses demanen la suspensió perquè els fets a enjudiciar entren plenament en poder ser amnistiats, ja que l'acció dels activistes va ser per un aniversari de l'1-O, i a més assenyalen el cost de celebrar un judici en què després els joves poden ser amnistiats. Un argument que accepta l'Advocacia de l'Estat, en raonar, que certament la proposició de llei ja està en el parlament per debatre.

Per contra, la Fiscalia sosté que la llei encara no està en vigor, i fins i tot afirma que "pot tenir una aplicació incerta en els fets que s'han de jutjar", malgrat que els delictes que els imputa i l'acció encaixen en la llei presentada pels socialistes.

Davant aquesta situació, la responsable del jutjat admet que no hi ha cap supòsit legal que permeti suspendre un judici per una llei orgànica en tramitació. Això no obstant, afegeix, que encara no s'ha localitzat un testimoni que vol la Fiscalia i que l'instructor dels Mossos continua de baixa laboral, a més de destacar que el judici durarà dos dies. I, raona: "La llei d'amnistia es troba en tramitació parlamentària i en el seu actual redactat recull, dins del seu àmbit objectiu, els fets objecte de la present causa, i de prosperar la seva aprovació, s'hauria fet inútil la celebració d'un judici amb tan alt cost material i personal".

Per tot això, estima "més judiciós" ajornar la data del judici, "amb un marge temporal suficient per clarificar la situació legislativa de la proposició de llei d'amnistia", a més de la localització dels testimonis pendents.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!