L'Audiència de Barcelona ha avalat per primera vegada l'actuació de la Guàrdia Civil l'1-O. Segons ha avançat ElDiario.es, els magistrats confirmen la resolució de la jutgessa de Manresa que va denegar diverses diligències sol·licitades pel fiscal i per cinc votants ferits d'un col·legi de Sant Joan de Vilatorrada.

A la interlocutòria, conclouen que, tot i que cinc persones resultessin ferides per la intervenció policial, aquesta va complir amb els requisits de proporcionalitat i necessitat i va estar emparada per la interlocutòria del TSJC que ordenava als cossos policials impedir el referèndum.

Entre les peticions denegades hi havia identificar els guàrdies civils que van intervenir al col·legi Joncadella del municipi i la declaració com a imputat del tinent que va comandar l'operatiu a Sant Joan de Vilatorrada.

Al text, argumenten que "per intentar entrar a l'edifici era necessari l'ús de la força/violència", ja que els votants es resistien "pacíficament". Tot i ser avisats, continuen, els ciutadans van rebutjar deixar entrar els agents encara que "en cap moment van tenir una actitud violenta". Va ser llavors quan els agents de la Guàrdia Civil van agafar i van arrossegar cinc votants provocant-los lesions. Els agents, però, no van aconseguir entrar a l'escola, on també van intentar accedir rebentant una porta del darrere, i finalment van marxar.

"Per evitar causar mals majors als ciutadans que es resistien pacíficament, enfront del mal de no afirmar el compliment de les ordres judicials, els comandaments policials van decidir, amb bon criteri, donar per finalitzat l'operatiu policial", asseguren els magistrats.

Així doncs, l'Audiència avala la violència policial defensant que, en primer lloc, es va avisar de l'ús de la força i, en segon lloc, els mitjans utilitzats van ser proporcionals i necessaris per a complir amb l'ordre d'impedir el referèndum.

Interlocutòries contradictòries

Fa uns mesos, però, la mateixa secció amb el mateix ponent admetia que es van produir “excessos policials” l’1-O en una interlocutòria referida a l’actuació de la Guàrdia Civil a un altre centre de la mateixa població. En aquell cas, denunciaven “l’ús de porres o defenses colpejant ciutadans sense que hi hagués agressió física prèvia, i sense finalitat aparent”. “No va existir proporcionalitat”, s’assegurava en l'escrit llavors.