Bàscara (Alt Empordà) ja ha patit actes vandàlics en els murals i mobiliari instal·lat aquest cap de setmana després de declarar-se municipi de la República catalana. Concretament, les pintades a les parets han estat tacades amb pintura i els 'passos fronterers' destrossats. Segons han denunciat els organitzadors del moviment que va anunciar l'"alliberament" de la vila, Desobediència Civil, els desperfectes han estat perpetrats per "feixistes". En reacció als atacs, el grup d'activistes ha convocat a través de Twitter una concentració a la plaça de l'Ajuntament del municipi. A les respostes de la piulada on han informat dels fets, un grup d'extrema dreta ha reivindicat les destrosses. Malgrat tot, Desobediència Civil ha volgut deixar clar que "No ens aturarem, avui Bàscara respondrà més forta que mai. Fem una crida a l’autodefensa. Poble a poble". Incidents a banda, l'organització té previst concloure la 'jornada independentista' d'aquest diumenge amb música. Arran de l'èxit de la convocatòria en el dia d'ahir i la repercussió a les xarxes i els mitjans, desenes de persones s'han desplaçat fins a Bàscara per participar de l'"alliberament".

Desobediència

Bàscara (Alt Empordà) s'ha declarat municipi de la República de Catalunya. Així, des d'aquest dissabte s'ha convertit en "territori alliberat", condició proclamada per activistes del grup Desobediència Civil. Aquest matí han instal·lat “passos fronterers” a les entrades del municipi i als vehicles que hi passen els hi donen un passaport català. Les accions dels activistes de Bàscara no s'acaben aquí. I és que també han encunyat una moneda pròpia, el 'cat'. A més, han penjat cartells a la façana de la casa de la vila que mostren el rebuig contra la monarquia i contra la bandera espanyola. De fet, una pancarta amb el missatge: “Aquesta bandera oneja per imperatiu legal. La respectem, però no és la nostra", penja de la façana de l'Ajuntament.

Territori alliberat

El colofó, però, ha arribat quan dos activistes han sortit al balcó de la casa de la vila i han proclamat Bàscara “territori alliberat”. “Fa tretze anys, uns irreductibles d’Arenys de Munt van organitzar les històriques consultes per la independència, que suposarien un punt d’inflexió i un efecte dominó per tot el territori que ajudaria a conduir el moviment independentista cap al Primer d’Octubre”, han explicat. Ara, amb la mateixa il·lusió que la gent d'Arenys, des de Bàscara, pretenen engegar un altre moviment independentista des de baix per a recuperar la il·lusió i aconseguir el control del territori a partir de la desobediència civil. “Despleguem una nova estratègia de confrontació amb l’ocupant que sigui capaç de superar l’embat definitiu amb l’estat”, han dit.