La Sireneta que Copenhaguen, un dels símbols més visitats de Dinamarca, ha aparegut avui amb una pintada surrealista titllant-la de racista, com les que fa el moviment Black Lives Matter als Estats Units. "Racist fish" (peix racista) diu la pintada en anglès que li han fet a la base.

La figura de la Sireneta, no obstant, no té cap contingut racista conegut i encara menys esclavista. Tampoc se sap que Hans Christian Andersen, l'autor del mite, o el magnat cerveser Carl Jacobsen, que va donar l'estàtua a la ciutat en el seu dia, tinguessin cap mena de relació amb l'esclavisme o que fossin racistes.

Policies Sireneta Copenhaguen vandalisme EFE

La policia danesa ha obert una investigació per vandalisme, per intentar aclarir qui ha fet l'atac.

La Sireneta és un símbol nacional a Dinamarca, i l'han pintada dels més diversos colors. Els defensors de les balenes ho van fer en el seu dia de vermell simulant la sang.

Alguns han anat més enllà: tres vegades ha aparegut sense el cap, una vegada li van arrancar el braç, i un cop el pedestal de granit va ser volat amb explosiu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat