Diverses associacions i advocats internacionals de referència han denunciat públicament el cas de l'Audiència Nacional contra l'advocat Gonzalo Boye. The Arrested LawyersiEuropean Association of Lawyer for Democracy World Human Rights, entitats especialitzades en la defensa dels drets humans arreu del món, han fet públics comunicats en què denuncien la persecució de l'estat espanyol i reclamen al govern espanyol que respecti la llibertat d'advocacia.

The Arrested Lawyers ha recordat a Espanya que els principis bàsics de Nacions Unides (ONU) sobre les funcions dels advocats obliguen als Estats a "garantir la llibertat professional, sense intimidacions, interferències i sense ser identificats per les causes dels seus clients". És per això que denuncien l'actuació espanyola contra Boye i demanen que es "respecti" la seva feina en la defensa del cas català.

Per altra banda,European Association of Lawyers for Democracy World Human Rights també s'ha solidaritzat amb Boye i ha criticat els "atacs contra ell per part de les autoritats espanyoles". L'associació ha anunciat que està treballant amb el relator internacional l'ONU encarregat de la independència de magistrats i advocats, Diego García-Sayán, per "instar Espanya a protegir els drets i la independència dels advocats".

"Les autoritats espanyoles han atacat contínuament Gonzalo Boye per, suposadament, la seva representació dels líders catalans. Aquests atacs i càrrecs penals no fonamentats tenen l'únic objectiu de desprestigiar-lo com a advocat. Això és inacceptable", han lamentat en un comunicat.

El manifest després que Boye, advocat de Carles Puigdemont, Quim Torra o Laura Borràs, entre d'altres, comparegués davant de la titular del jutjat central número 3 de l'Audiència Nacional, Maria Tardón, que l’investiga per un suposat delicte de blanqueig de capitals en què està involucrat un antic client del seu despatx conegut com a Sito Miñanco. El lletrat va assegurar que és víctima d'una persecució política. Boye sosté que no ha comès cap delicte i té proves que ho demostren.

Altres mostres de suport

Advocats belgues, anglesos, escocesos i alemanys també han donat el seu suport al company de professió Gonzalo Boye, a qui consideren víctima d’una persecució política per defensar polítics independentistes. Els lletrats han fet públic un manifest on lamenten l’efecte que pot tenir aquesta persecució en la independència i el lliure exercici de l’advocacia.

El manifest està signat per Aamer Anwar,Paul Bekaert, Simon Bekaert,Ben Emmerson,Nico Krisch,Christophe Marchandi,Josep Antoni Silvestre, que reclamen un sistema judicial equitatiu o independent de qualsevol pressió política. Així insisteixen que els advocats han d’estar protegits de la coacció, la pressió o fins i tot de les amenaces, per garantir així el lliure exercici de la seva professió.

“Les acusacions contra advocats en processos penals sense garanties no només tenen com a objectiu promoure una campanya de descrèdit professional, sinó que també afecten directament els drets de defensa de tots els ciutadans, els advocats dels quals són l’única garantia contra l’acció punitiva de l’Estat”, subscriuen els lletrats en el manifest que han difós a través de les xarxes socials.

Imatge principal:  Gonzalo Boye / ACN