La deriva ultra a les forces i cossos de seguretat de l’Estat és cada cop més difícil d’amagar sota la catifa. S’ha vist a l’Exèrcit i ara també a la policia. És el cas de l’associació policial ultra Una policía para el siglo XXI, que ha arribat a demanar l’ús de munició real contra manifestants. Ho fan en un vídeo on un dels seus integrants parla sobre la “legítima defensa”, emparant-se fins i tot en el Codi Penal. El vídeo, penjat a YouTube, porta un títol prou explícit: “Plomo a los violentos. ¡Defiende tu vida!”.

A l’introducció del vídeo, publicat el març arran de les protestes per Hasél, un col·laborador d’aquesta associació i policia municipal, que s’identifica com a Fernando, apel·la a la “legítima defensa davant dels brutals atacs que s’estan veient i que es veuran cap a agents que estan plantant cara al terrorisme de carrer d’aquests energúmens que surten al carrer en nom de Pablo Hasél”. També denuncia que ho fan “animats i emparats per diferents partits polítics", que "estan buscant una víctima” i que “si és un policia, és un trofeu per a penjar a la seva paret”.

Tot seguit, s’empara en el Codi Penal per a justificar la legítima defensa: “Si a mi em tiren a terra, em donen puntades de peus, em colpegen amb pals, em tiren un patinet elèctric, i jo l’únic que tinc per defensar-me és fer ús de la meva arma de foc, perquè no tinc cap altre mitjà menys lesiu per a defensar-me, l’ús de l’arma de foc és el meu únic recurs”. Insisteix que “aquest ús estaria emparat”.

D’aquesta manera, Fernando assegura que els agents tenen el “dret legítim a no morir” i, citant el portaveu de l’associació Samuel Vázquez, es pregunta “per què hi ha d’haver proporcionalitat”. En aquest sentit, el protagonista del vídeo rebla: “Jo he d'exercir més violència i força que la que m'estan fent a mi”. La proporcionalitat són les “normes del joc”, però també hi ha legítima defensa quan un policia percep un “intent d’agressió imminent o flagrant”.
 
El policia del vídeo reinterpreta el concepte de proporcionalitat del Tribunal Suprem: “Si amb dos trets l'amenaça cessa, el que m'estan dient és que no buidi el carregador". I també fa un tutorial sobre com fer ús de l’arma de foc sense, en teoria, ser susceptible de conseqüències penals. Posa l’exemple de la furgoneta de la Guàrdia Urbana incendiada el passat febrer a la Rambla. En aquest cas, assegura, "es compleixen tots els requisits de la legítima defensa". 
 
Al canal de YouTube de Una policía para el siglo XXI s’hi poden trobar altres vídeos, com una entrevista a la portaveu de Vox al Congrés, Macarena Olona, o una gravació que explica “la veritat” sobre el torturador franquista Billy el Niño. L’associació compta amb 20.000 seguidors a Twitter i 19.000 a Facebook. I amb la legitimació institucional. El seu coordinador Samuel Vázquez va comparéixer el 2018 a la comissió del Congrés per a la reforma de la llei de seguretat ciutadana. Ho va fer a proposta de Ciutadans, i va defensar la recentralització de les competències de seguretat.
Aquesta mateixa setmana, l’associació policial ha aprofitat que ja no està aforat per a presentar una denúncia contra l’exvicepresident Pablo Iglesias per haver posat per a una fotografia de la campanya electoral sense mascaretes. Segons l’organització, el líder de Podemos "es riu de tots els espanyols".