Lamentable episodi el que ha viscut la vicepresidenta del Parlament de les Illes Balears, Gloria Santiago, mentre feia el Camí de Santiago. La diputada de Podem ha estat assetjada sexualment per un home, que l'ha perseguit mentre es masturbava. Santiago ha trucat al 061 per denunciar els fets, però,sorprenentment, els serveis d'emergència l'han renyat per anar sola.

Davant aquests fets, la vicepresidenta s'ha mostrat molt indignada a les xarxes socials i ha acabat denunciant la Guàrdia Civil per la resposta que han donat davant un cas de violència masclista. "El problema no soc jo, és el puto depravat que venia darrere. Més clar s'ha de dir?", ha lamentat.

"No he passat més por a la meva vida. He corregut camp a través per fangars. Ja m'ha condemnat a anar mirant cap enrere cada cinc minuts. Aquesta és la llibertat que tenim les dones Hi ha més dones fent el Camí de Sant Jaume soles i també hi ha homes. A què no sabeu qui passen més por?", ha indicat en unes piulades.

TUIT gloria santiago

A més, la diputada ha publicat un vídeo a Instagram en què ha denunciat el cas i n'ha explicat tots els detalls. D'aquesta manera, la balear anima a totes les dones a empoderar-se davant aquests atacs i a alçar la veu.

Santiago ha rebut el suport de centenars de persones, inclosa la ministra d'Igualtat i companya de partir, Irene Montero. "Compta amb nosaltres. Tolerància zero davant aquestes violències masclistes", ha dit.

TUIT montero

Què fer en aquests casos?

A casa nostra, els Mossos d'Esquadra han activat una línia de Whatsapp (601001122) per oferir informació i assessorament policial a les víctimes de violència masclista. També es pot trucar al telèfon d'emergències 112, el telèfon d'emergències, o al 016, el telèfon especialitzat per atendre aquest tipus de casos en cas d'emergència. També hi ha a disposició de totes les dones que estiguin vivint una situació de violència masclista el telèfon 900 900 120, un servei gratuït, confidencial i que funciona 24 hores al dia, els 365 de l'any.

Ja són 9 les dones víctimes de la violència masclista a Catalunya aquest 2021, i 30 a tot l'estat espanyol. El nombre de víctimes i denuncies de violència masclista manté una lleugera tendència a la baixa el primer trimestre del 2021. Segons dades de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere entre l'1 de gener i el 31 de març es van registrar un total de 35.001 denúncies a l'estat espanyol, un 3,21% menys que en el mateix període l'any anterior, i 34.350 víctimes, un 1,38% menys. L'entitat però, alerta que no es tracta d'un descens "real", sinó que suposa un reflex de l'efecte causat per la pandèmia de la covid-19, on les restriccions han esdevingut un escull més per a les víctimes a l'hora de denunciar.

Imatge principal: La vicepresidenta del Parlament de les Illes Balears, Gloria Santiago / Europa Press