Situació tensa entre periodistes i manifestants aquest diumenge a l’acte del PP contra l’amnistia a Madrid. L’acte polític dels populars a Madrid ha generat escenes de tensió quan alguns manifestants han encerclat i escridassat un equip de periodistes de Televisió Espanyola que en aquell moment estaven fent la seva feina al barri de Salamanca de la capital espanyola, on s’ha celebrat l’esdeveniment.

🔴 Acte del PP a Madrid contra l’amnistia, DIRECTE

L’estratègia del PP d’escalfar el carrer contra l’amnistia i el govern de Pedro Sánchez té efectes col·laterals també amb crítiques a la televisió pública, que els detractors del PSOE consideren que està controlada per l’executiu. Aquest discurs genera també animadversió contra la premsa i els periodistes, tal com s’ha comprovat amb escenes com la que s’ha produït aquest matí enmig de la marxa.

Crits contra Puigdemont i la premsa

Entre crits de “Puigdemont, a presó”, els manifestants també han dirigit la seva ira contra els periodistes de TVE que estaven treballant en la cobertura de l’acte, que ha congregat unes 40.000 persones a Madrid. La xifra d’assistents, segons els organitzadors, s’ha situat al voltant d’unes 60.000 persones.

L’escena d’aquest matí s’ha viralitzat a les xarxes socials a través d’un missatge que ha publicat a la plataforma X la periodista de TVE Almudena Ariza: “El meu suport absolut als companys de RTVE que s’han vist així, aquest matí, en l’acte convocat pel PP a Madrid. Periodistes que feien la seva feina. Jutgeu vosaltres mateixos”.

 

 

Els contextos polaritzats acostumen a generar situacions semblants en tota mena de cobertures. A Catalunya, durant les protestes per l’1-O també es van viure escenes de persones que increpaven periodistes, tant des de l’independentisme com des de l’unionisme. Aquestes situacions acostumen a ser assenyalades per les organitzacions de periodistes que consideren intolerables situacions que poden considerar-se una intimidació i que volen condicionar la feina dels periodistes.

Un acte contra l’amnistia a les portes de la investidura

L’acte contra l’amnistia ha estat una exhibició de força del PP a les portes de la investidura d’Alberto Núñez Feijóo. El líder del PP ha omplert l’avinguda madrilenya de Felip II en contra de l’amnistia que el PSOE està negociant amb els independentistes catalans. En 48 hores se sotmet a la sessió d’investidura, però la crida d’aquest diumenge està destinada a crear una mena d’estat d’emergència nacional per la negociació de Sánchez amb Waterloo. Entre crits de “Puigdemont a presó”, Feijóo, que ha tingut el suport dels expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy, i Isabel Díaz Ayuso, remarca que l’amnistia “és un canvi en el règim constitucional” i “un frau agreujat i reiterat” per part del president en funcions, a qui recorden que no la portava al programa electoral.