Astrid Barrio, assessora del Govern de Pere Aragonès en l'acord de claredat, s'ha pronunciat aquest dijous sobre la decisió de la qui va ser presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, d'abandonar la política, i se n'ha desfet en elogis. Al seu entendre, ha estat "una líder extraordinària i valenta". Segons Barrio, Arrimadas va actuar amb aquesta actitud "en moments molt difícils que ha assumit lleialment i ha pagat errors que no van ser seus". "Moltes gràcies, Inés Arrimadas, i molta sort", ha afegit.

L’expresidenta de Ciutadans ha dit prou aquest dijous, ha decidit abandonar la política i descarta formar part de les llistes del Partit Popular per a les eleccions generals del 23-J, tal com ha confirmat ella mateixa en una compareixença des del Congrés dels Diputats. Els resultats penosos de la formació espanyolista, que s'ha convertit en una força residual en ajuntaments i autonomies, han empès Arrimadas a fer el pas i desvincular-se de la política de primera línia. La candidata que va quedar en primer lloc a les eleccions catalanes de desembre del 2017 ha passat del cel a l'infern en un lustre i ha vist com el partit que ha liderat s'ha anat enfonsant progressivament a les urnes des que Albert Rivera va abandonar el vaixell. Segons ha dit, se'n va orgullosa d'haver combatut "el règim nacionalista [català]" a Catalunya i haver frenat "el cop d'estat de 2017", en al·lusió a la declaració d'independència.

L'última aportació d'Arrimadas ha estat la d'empènyer el seu partit a no presentar-se a les eleccions generals del 23 de juliol. Ha estat una de les dirigents que es va inclinar per deixar-ho estar i concentrar-se en un hipotètic "rearmament ideològic", cosa que ha implicat ser la diana de les crítiques d'alguns dels seus companys, com Edmundo Bal, que va carregar amb duresa contra la direcció de Ciutadans acusant-los de "covards". De fet, s'havia especulat que, arran de la desfeta del 28-M i la decisió de no concórrer a les estatals, Arrimadas es buscaria una salvació al Partit Popular. Tanmateix, l'expresidenta de Ciutadans ho ha deixat córrer definitivament.

Els resultats de Cs han ratllat el ridícul a moltes localitats on tenien representació, com a Barcelona, on han perdut la representació municipal amb un resultat a pocs vots del PACMA. En les municipals de diumenge, Cs va passar de 1.989.566 vots el 2019, a 302.302 sufragis al el conjunt de l'Estat.