La decisió de Ciutadans de no concórrer a les eleccions estatals del 23 de juliol ha obert el partit en canal. Els mals resultats del 28-M han empès la direcció taronja a fer un pas al costat a l’examen d’estiu, però la renúncia ha fet enfurismar alguns integrants de la formació, com el portaveu adjunt al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, que ha titllat de “covards” els membres de la cúpula, representada per Patricia Guasp i Adrián Vázquez. “Hem deixat a l’estacada tots els valents que s’han presentat a les eleccions; ells són valents, no com els covards que estan dirigint el partit”, s’ha queixat visiblement molest i enfadat en una entrevista a Televisió Espanyola, on ha reconegut que se sent “orfe”, com els “300.000 votants que tenim”. “No s’ha de llançar la tovallola abans de disputar el partit”.

Ni la recent refundació del partit ha permès una resurrecció electoral. La decisió de no presentar-se el 23-J ha deixat Bal fora de combat. “Què som? Una associació de veïns? Un partit que no es presenta a unes generals és un partit inviable, que no funciona”. Per això ha reclamat “la dimissió en bloc” de la direcció, a qui ha recordat que encara “hi ha un espai de centre en aquest país”. “El PP ens ha menjat l’espai de centredreta i ara haurà de donar la cara arribant a pactes amb Vox. Es veurà com es llança als braços de Vox, com està passant a Castella i Lleó”, ha vaticinat Bal per justificar que el projecte de Ciutadans encara té lloc a la política espanyola.

I ara un altre partit?

La renúncia de Ciutadans ha deixat desemparats Bal i alguns càrrecs que conserva el partit als parlaments autonòmics, com el diputat a les Corts de Castella i Lleó, Francisco Igea. Aquest sector remou la idea de crear un partit que ocupi l’espai ideològic al centre i liberal. En aquest sentit, el portaveu adjunt al Congrés aquesta legislatura s’ha compromès a no abandonar el projecte. “Jo continuaré aquí, continuaré lluitant per a aquest projecte i no llançaré la tovallola, de cap manera”, ha afirmat Bal, que ha deixat la porta oberta a proposar un partit alternatiu per atendre la vacant política. “Totes les opcions estan obertes; hem d’armar-nos de valor, continuar lluitant i pensar amb serenitat i sensatesa”.

Una dels artífexs de fer un pas al costat el 23-J ha estat Inés Arrimadas, que encara era la portaveu al Congrés per bé que havia deixat la direcció del partit aquest estiu. Bal, que tornarà a ocupar la seva plaça com a Advocat de l'Estat, considera que Arrimadas ja està pensant a integrar-se al PP. “Suposo que la seva solució és buscar-se la vida al PP”, ha criticat Bal de la seva companya, de qui ha vaticinat que seguirà els mateixos passos que altres membres de la formació. “Sense Ciutadans i sense partit, s’obre la porta perquè qualsevol persona pugui dir que defensarà les idees liberals com a corrent interna dins del PP. Això és el que busquen”. Bal els ha animat a reconèixer-ho “davant d’una càmera”.