Astrid Barrio, assessora del Govern de Pere Aragonès en l'acord de claredat, ha descartat que aquesta iniciativa hagi de comportar un retorn a l'escenari independentista de l'any 2017, segons informa l'ACN. "No seré jo qui contribueixi a fer que això serveixi per tornar a engegar la roda del procés", ha manifestat la politòloga, entrevistada per COPE Catalunya. Per a Barrio, el procés independentista va ser "un moment de competència màxima entre ERC i Junts pel control de l'autonomia, no per fer la independència", i va provocar que la política pública quedés "monopolitzada". 

Per això, aposta per "explicar que hi ha diferents camins" i que "el referèndum pot ser una via, però n'hi ha d'altres que ofereixen les mateixes solucions". En aquest sentit, creu que una reforma estatutària "podria ser una via" perquè "requereix un elevat consens", però ha advertit que es podria tornar a la situació de l'any 2010 amb la retallada del Tribunal Constitucional a l'Estatut del 2006 si el text "pensa una reforma constitucional i estableix uns termes que no són constitucionals". Tot i això, ha expressat que "seria una via per refer els consensos perquè una de les conseqüències de la marca d'acord amb l'Estatut és tot el que ha vingut després".

El fitxatge de Barrio per al denominat consell acadèmic de l'acord de claredat ha aixecat polèmica dins de l'independentisme per la seva posició contrària al procés independentista català. La politòloga ha explicat que va ser convidada a l'organisme per part del seu president, Marc Sanjaume, i no pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha defensat la diversitat dels membres que l'integren: "S'ha intentat donar veu a persones diverses per tal de pensar un mecanisme de gestió, no de resolució, d'un conflicte de naturalesa territorial".

No excloure Vox

 

Sobre aquesta transversalitat amb independentistes i unionistes, també ha apostat perquè s'intenti incloure el màxim de formacions i d'idees per "gaudir de tota la legitimitat", encara que hi hagi partits que se'n desmarquin. "No hauria d'haver-hi línies vermelles si intentem construir un consens el més ampli possible. No crec que s'hagi d'excloure mai Vox de res, perquè representa uns ciutadans i ha de ser convidat com la resta a prendre decisions", ha valorat.

Barrio no ha negat l'existència del conflicte, que creu evident i "secular", i tampoc ha avalat "la idea de passar pàgina" perquè veu "moltes i diverses ferides" i que "els ofesos no només són uns, sinó que són molts". "Hi ha moltes insatisfaccions sobre com està encaixada Catalunya dins d'Espanya", ha conclòs.