"Violació del dret a l'autodeterminació del poble català". Aquest és el títol de l'escrit que ha fet l'assessor de l'ONU Alfred de Zayas per demanar "calma i respecte pels drets humans" en el que considera un "assumpte d'urgència". 

L'assessor comença explicant que des del 2015 rep comunicacions de representants de la societat civil catalana on denuncien un seguit de violacions als drets humans, assegura que ha transmès les queixes al Govern espanyol en diverses ocasions i que no se li ha fet cas.

Zayas continua recordant que el dret a l'autodeterminació és ius cogens (de Dret imperatiu) i que això no ho pot violar cap estat. Afegeix que la Comissió de Venècia ha criticat "l'ampliació de poders del Tribunal Constitucional  per anar més enllà de la interpretació de la Constitució i poder imposar sancions".

El membre de l'ONU indica que ha demanat a la Comissió Europea que defensi el dret a decidir del poble català "perquè aquest pugui expressar la seva identitat en forma de referèndum". A més a més, exposa que la Comissió hauria de condemnar l'ús de la violència sobre una població.

Finalment, demana al Govern espanyol que suspengui totes les mesures de repressió contra els catalans i que deixi d'interferir en l'exercici dels drets democràtics fonamentals com la llibertat d'expressió, reunió i associació.